Vyrobte si jednoduché sušenky z rebarbory

Rebarbora patří mezi suroviny, které jsou v kuchyni velmi oblíbené. Musíte si ale dát pozor na listy rebarbory, které mohou být jedovaté. Nedoporučuje se kojícím ani těhotným ženám, konzumovat by ji neměly ani děti do deseti let. Pokud ale víte, kdy z rebarbory péct, můžete naplno využít její potenciál.

Chutné sušenky z rebarbory potěší malé i velké

Na přípravu sušenek z této rostliny si připravte:

  • 50 g měkkého másla
  • 50 g cukru
  • 1 žloutek
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • 100 g pšeničné mouky
  • 1 dlouhý a tenký stonek rebarbory
  • Moučkový cukr

Příprava je jednoduchá. Do misky si dejte máslo, cukr, žloutek, mouku a prášek do pečiva. Smíchejte a vytvořte jednotnou hmotu. Rebarboru si poté oloupejte, nakrájejte na tenké proužky a přidejte ji do vytvořeného těsta. Těsto krátce prohněťte. Malý kousek těsta odtrhněte a vytvořte kouli o velikosti vlašského ořechu. Vyrovnejte v rukou. Rebarbora by měla být nejlépe uprostřed sušenky. Z jedné strany sušenky namočte v moučkovém cukru. Sušenky dejte cukrem nahoru a dejte péct na 190 stupňů asi na 17 minut. Sledujte, jestli jsou správně upečené.

K sušenkám si můžete připravit skvělý sirup

Jestli milujete rebarboru a pěstujete ji na zahradě, určitě využijete i další recepty, kterých najdete na internetu spoustu. Jedním z nich je výroba domácího rebarborového sirupu. Na něj budete potřebovat kilogram rebarbory, 750 ml vody, 500 g třtinového cukru a šťávu ze dvou citronů.

Rebarboru si umyjte, nemusíte ji ale loupat. Nakrájejte na kousky, podlijte ji vodou a přidejte citronovou šťávu. Rozvařte rebarboru na kaši, což potrvá jen několik minut. Kaši proceďte přes jemné sítko, přidejte cukr, a ještě krátce povařte. Sirup nechte vychladnout, nalijte do lahví a dejte do lednice. Je to vhodný dárek například ke jmeninám. Jestli vám rebarbora zbyla, můžete si ji přidat do snídaňové ovesné kaše.

.

Doporučené články