Máte chuť na něco dobrého? Vyzkoušejte rybízovou pěnu

Jestli jste milovníkem dezertů, tak určitě znáte všechno s čokoládou, cukrem nebo sladkým ovocem. I tento recept si můžete doma připravit a podle sebe také upravit. My představujeme variantu s rybízem, protože je sladký a zároveň trochu kyselý. V létě ho všude najdete mnoho a byla by škoda ho nevyužít. Na ovocnou pěnu ale můžete použít i jiné ovoce, které máte k dispozici.

Základem rybízové pěny je kromě ovoce želatina

Rybízová pěna je jednoduchý dezert, který ocení hlavně nečekaná návštěva. Je lehký, ale zároveň velmi chutný. Na přípravu tohoto dezertu budete potřebovat:

  • 500 g černého rybízu
  • 100 g cukru
  • 4 lžičky želatiny
  • 50 ml vody
  • 500 ml 30% smetany
  • 1 balení dlouhých sušenek
  • 250 ml 30% šlehačky
  • 2 lžíce cukru

Želatinu zalijte studenou vodou a dejte na stranu, aby nabobtnala. Rybíz si omyjte, dejte do hrnce, rozmačkejte a přikryté duste několik minut. Poté rozmačkejte přes jemné sítko. Pyré nalijte do hrnce (mělo by ho být asi 200-250 ml) a přidejte do něj cukr. Vařte ho za stálého míchání, dokud nebude cukr rozpuštěný. Dejte ho pryč ze sporáku, přidejte želatinu, promíchejte, dokud nebude želatinu rozpuštěná a dejte vychladnout.

Budete potřebovat dortovou formu

Na přípravu tohoto dezertu budete potřebovat dortovou formu o průměru 24 cm. Nejdříve si ale vyšlehejte tučnou smetanu do tuha, přidejte chlazené rybízové pyré a promíchejte. Na dno formy položte sušenky, na ně dejte hmotu z rybízového pyré a smetany, zarovnejte a dejte celé do lednice, aby směs ztuhla.

Další dva kousky želatiny zalijte vodou, nechte nabobtnat a dejte zahřát – nevařte! Po rozpuštění nechte vychladnou. Tučnou smetanu vyšlehejte, smíchejte se želatinou a míchejte. Tuto směs nalijte na rybízovou a zarovnejte. Dejte do lednice a počkejte, až vytuhne. A lahodný dezert máte hotový! Nakrájejte na kousky a můžete podávat. Ideální dezert na horké letní dny.

.

Doporučené články