Vláčný jogurtový podzimní koláč z čerstvých hrušek

Jestliže se vám jablečné moučníky už pomalu okoukaly a chtěli byste přinést svěží závan novosti do své kuchyně a jídelníčku, připravte si lahodný podzimní koláč z čerstvých hrušek. Je neodolatelně sladký, vláčný a tak neskutečně voňavý, že se budete muset hodně snažit ulít si kousek pro sebe, aby na vás také něco zbylo. 🙂

Ingredience:

  • Hrušky – 500 g
  • máslo – 150 g
  • vajíčko – 2 ks
  • cukr – 80 g
  • bílý jogurt – 200 ml
  • hladká mouka – 250 g
  • prášek do pečiva – 2 lžičky
  • pudinkový prášek – 2 lžíce
  • mletý zázvor – 1 lžička
  • moučkový cukr na posypání
Doporučený článek:  Nejchutnější koblihy poznáme podle světlého proužku uprostřed. Jsou správně smažené a křupavé

Návod na přípravu:

Do mísy vložte změklé máslo, vsypte krystalový cukr a obojí utřete vařečkou do jemné a nadýchané hmoty. K ní pak vyklepněte dvě vajíčka a elektrickým šlehačem je důkladně zašlehejte do oslazeného másla. Pak přidejte bílý jogurt a znovu chvíli šlehejte. Těsto zahustěte hladkou moukou, přidejte prášek do pečiva, dvě lžíce pudinkového prášku a lžičku mletého zázvoru a vše společně elektrickým šlehačem promíchejte do těsta husté konzistence.

Hrušky Důkladně umyjte a osušte je papírovými utěrkami. Zbavte je stopky a vykrojte jadřinec a dužninu (můžete ji oloupat, ale také nemusíte) pokrájejte na malé kostičky. Ty pak lžící jemně vmíchejte do hotového jogurtového těsta.

Doporučený článek:  Nadýchaný koláč se švestkami a sladkou drobenkou

Připravte si nízkou kulatou formu na koláč, bohatě ji vymažte máslem a vysypejte ji moukou. Do formy vlijte těsto s hruškami a rovnoměrně ho rozprostřete po celém povrchu formy. Vložte koláč do trouby předehřáté na 180 °C a pečte jej asi 50 minut. Po uplynutí této doby vypněte žár, pootevřete dvířka trouby, zajistěte je vařečkou a nechte takto koláč velmi zvolna vychladnout na pokojovou teplotu.

Hotový dort vyndejte z trouby, jeho povrch zasypejte přes sítko moučkovým cukrem, nakrájejte na trojúhelníčkové porce a podávejte spolu s vyšlehanou šlehačkou nebo s kopečkem zakysané smetany a snítkou čerstvých lístků meduňky.

Doporučený článek:  Udělejte si doma dezert z krupice a rebarborovou pěnou
.

Doporučené články