Vláčný jogurtový podzimní koláč z čerstvých hrušek

Jestliže se vám jablečné moučníky už pomalu okoukaly a chtěli byste přinést svěží závan novosti do své kuchyně a jídelníčku, připravte si lahodný podzimní koláč z čerstvých hrušek. Je neodolatelně sladký, vláčný a tak neskutečně voňavý, že se budete muset hodně snažit ulít si kousek pro sebe, aby na vás také něco zbylo. 🙂

Ingredience:

  • Hrušky – 500 g
  • máslo – 150 g
  • vajíčko – 2 ks
  • cukr – 80 g
  • bílý jogurt – 200 ml
  • hladká mouka – 250 g
  • prášek do pečiva – 2 lžičky
  • pudinkový prášek – 2 lžíce
  • mletý zázvor – 1 lžička
  • moučkový cukr na posypání

Návod na přípravu:

Do mísy vložte změklé máslo, vsypte krystalový cukr a obojí utřete vařečkou do jemné a nadýchané hmoty. K ní pak vyklepněte dvě vajíčka a elektrickým šlehačem je důkladně zašlehejte do oslazeného másla. Pak přidejte bílý jogurt a znovu chvíli šlehejte. Těsto zahustěte hladkou moukou, přidejte prášek do pečiva, dvě lžíce pudinkového prášku a lžičku mletého zázvoru a vše společně elektrickým šlehačem promíchejte do těsta husté konzistence.

Hrušky Důkladně umyjte a osušte je papírovými utěrkami. Zbavte je stopky a vykrojte jadřinec a dužninu (můžete ji oloupat, ale také nemusíte) pokrájejte na malé kostičky. Ty pak lžící jemně vmíchejte do hotového jogurtového těsta.

Připravte si nízkou kulatou formu na koláč, bohatě ji vymažte máslem a vysypejte ji moukou. Do formy vlijte těsto s hruškami a rovnoměrně ho rozprostřete po celém povrchu formy. Vložte koláč do trouby předehřáté na 180 °C a pečte jej asi 50 minut. Po uplynutí této doby vypněte žár, pootevřete dvířka trouby, zajistěte je vařečkou a nechte takto koláč velmi zvolna vychladnout na pokojovou teplotu.

Hotový dort vyndejte z trouby, jeho povrch zasypejte přes sítko moučkovým cukrem, nakrájejte na trojúhelníčkové porce a podávejte spolu s vyšlehanou šlehačkou nebo s kopečkem zakysané smetany a snítkou čerstvých lístků meduňky.

.

Doporučené články