Zázračná rebarbora je opomíjenou plodinou. Její konzumace přitom pomáhá lidskému tělu

Rebarbora je v našich zemích považována za zeleninu, zatím co například ve Spojených státech za ovoce. Ať už je to, jak chce, nejčastěji se používá k ochucení koláčů a do kompotů. Jaké má rebarbora zázračné vlastnosti a jaké obsahuje vitamíny?

Jak rebarbora vypadá?

Tato rostlina se vyznačuje velkými dlouhými listy, které vyrůstají na dlouhých dužnatých stoncích. A právě pro tyto dužnaté stonky rebarboru pěstujeme. Tato rostlina může být až 100 cm vysoká a 150 cm široká. Dobře se jí daří v úrodné a vlhké půdě. Jedná se o vytrvalou rostlinu, která v zimě hibernuje v zemi. Kvete v květnu. Při dozrávání tato rostlina mění svou barvu ze zelené na růžovou až fialovou. Čím je rostlina fialovější, tím bude její chuť sladší.

Doporučený článek:  Bulgur je stále neznámou přílohou. Na talíři přitom skvěle chutná a v lidském těle prospívá

A jaké zázračné vlastnosti tedy má?

Rebarbora má protizánětlivé účinky, povzbuzuje chuť k jídlu a také může působit projímavě. Rebarbora je zdrojem mnoha vitamínů, například vitamínu A, C a E. Je zdrojem draslíku, fosforu, manganu a hořčíku a také obsahuje mnoho vlákniny a kyseliny listové. Rebarboru je vhodné jíst, jakmile máte problémy se zrakem, protože obsahuje beta-karoten a lutein.

Antioxidanty v rebarboře pomáhají při boji s onemocněním jater, mohou chránit před cukrovkou i obezitou a blahodárně působí na oběhový systém. Stojí za to zdůraznit, že pečená rebarbora obsahuje polyfenoly, které zpomalují dělení rakovinových buněk. Mimo to může konzumace této rostliny snížit špatný cholesterol v těle.

Doporučený článek:  Držíte dietu? Jezte potraviny, které potlačují chuť k jídlu

Kdo by si měl naopak na rebarboru dát pozor?

Rebarbora není vhodná ke konzumaci pro lidi, kteří se potýkají s onemocněním ledvin. Především proto, že rebarbora obsahuje velké množství kyseliny šťavelové, která přispívá k tvorbě ledvinových kamenů.

Recept na rebarborový kompot:

K přípravě tohoto kompotu potřebujeme 400 g rebarbory, 100 g cukru, citronovou šťávu a 1,5l vody.

Důkladně omyjte rebarboru, nakrájejte na tenké plátky. Takto připravenou rebarboru orestujte s cukrem a citronovou šťávou. Přidejte vodu a vařte několik minut. Kompot podávejte vychlazený.

Zdroj: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-rhubarb
.

Doporučené články