Zázračná rebarbora je opomíjenou plodinou. Její konzumace přitom pomáhá lidskému tělu

Rebarbora je v našich zemích považována za zeleninu, zatím co například ve Spojených státech za ovoce. Ať už je to, jak chce, nejčastěji se používá k ochucení koláčů a do kompotů. Jaké má rebarbora zázračné vlastnosti a jaké obsahuje vitamíny?

Jak rebarbora vypadá?

Tato rostlina se vyznačuje velkými dlouhými listy, které vyrůstají na dlouhých dužnatých stoncích. A právě pro tyto dužnaté stonky rebarboru pěstujeme. Tato rostlina může být až 100 cm vysoká a 150 cm široká. Dobře se jí daří v úrodné a vlhké půdě. Jedná se o vytrvalou rostlinu, která v zimě hibernuje v zemi. Kvete v květnu. Při dozrávání tato rostlina mění svou barvu ze zelené na růžovou až fialovou. Čím je rostlina fialovější, tím bude její chuť sladší.

Doporučený článek:  Jsou pro vás light produkty dobré nebo jde jen o marketing?

A jaké zázračné vlastnosti tedy má?

Rebarbora má protizánětlivé účinky, povzbuzuje chuť k jídlu a také může působit projímavě. Rebarbora je zdrojem mnoha vitamínů, například vitamínu A, C a E. Je zdrojem draslíku, fosforu, manganu a hořčíku a také obsahuje mnoho vlákniny a kyseliny listové. Rebarboru je vhodné jíst, jakmile máte problémy se zrakem, protože obsahuje beta-karoten a lutein.

Antioxidanty v rebarboře pomáhají při boji s onemocněním jater, mohou chránit před cukrovkou i obezitou a blahodárně působí na oběhový systém. Stojí za to zdůraznit, že pečená rebarbora obsahuje polyfenoly, které zpomalují dělení rakovinových buněk. Mimo to může konzumace této rostliny snížit špatný cholesterol v těle.

Doporučený článek:  Zelený čaj nejenom osvěží. Jeho pravidelné pití dokáže změnit fungování každého organismu

Kdo by si měl naopak na rebarboru dát pozor?

Rebarbora není vhodná ke konzumaci pro lidi, kteří se potýkají s onemocněním ledvin. Především proto, že rebarbora obsahuje velké množství kyseliny šťavelové, která přispívá k tvorbě ledvinových kamenů.

Recept na rebarborový kompot:

K přípravě tohoto kompotu potřebujeme 400 g rebarbory, 100 g cukru, citronovou šťávu a 1,5l vody.

Důkladně omyjte rebarboru, nakrájejte na tenké plátky. Takto připravenou rebarboru orestujte s cukrem a citronovou šťávou. Přidejte vodu a vařte několik minut. Kompot podávejte vychlazený.

Zdroj: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-rhubarb
.

Doporučené články