Nepečené dorty znali už ve starověkém Řecku, dnes patří mezi nejpopulárnější dezerty

Nepečené dorty jsou hitem ve všech kavárnách a nejinak je tomu při přípravě domácího pohoštění pro rodinu či přátele. Chutnají báječně, k tomu se snadno a rychle připravují, proto je v záloze vždycky několik balení sušenek, mascarpone nebo jiný čerstvý sýr a ovoce. Dezerty připravované bez pečení se považují za novátorské, bohužel v tuto chvíli jistě nastane zklamání, protože krémové dorty, které se nepekly, už znali kuchaři ve starověkém Řecku. Proč jsou tolik v oblibě a nahradí je v kavárnách zase pečené dezerty?

Dlouhá historie nepečených dezertů

Cheesecake z čerstvého sýra a tiramisu z tvarohu nebo z mascarpone považuje většina konzumentů za novinky z posledních let. Těžko uvěřit, že první recepty na nepečené dezerty se objevily už před několika tisíci lety, konkrétně na řeckém ostrově Samos, kde se dochovaly i nádoby, ve kterých se připravovaly. Samozřejmě v dnešní podobě je spojený tradiční cheesecake s krémovým sýrem Philadelphia, ale existují stovky různých variant s použitím domácích alternativ krémů.

Doporučený článek:  Sójové produkty nahradí maso a hodí se nejen do vegetariánského jídelníčku
Zdroj obrázku: Freepik

Zákusky tisíce podob

V tuzemsku se namísto Philadelphie přidává do nepečených dezertů tvarohy, ricotta nebo Lučina, vždy záleží na tvůrci i strávnících, jakou variantu preferují. Každopádně se mohou nepečené dezerty připravovat do velkých nádob nebo do menších misek či skleniček. Příprava je nadmíru snadná, protože se vrství jednotlivé suroviny. Korpus se nemusí dlouze hníst a následně péct. Stačí rozdrobit sušenky v sáčku pomocí válečku a smíchat s máslem, v raw variantě nebo vegan zase dobře poslouží kešu oříšky. Použít se mohou také cukrářské piškoty, jako je tomu v případě známého dortu Malakoff, který pochází z 19. století, ale oblíbený je po celém světě dodnes.

Doporučený článek:  Pravý med od falešného odlišuje jiná krystalizace a tekutost

Se sezónním ovocem i s polevou

Jaké jsou v současnosti nejoblíbenější? Klasika sice nezklame nikdy, ale v kavárnách jsou trendem nepečené dezerty s ovocem, které bývají dozdobené jedlými lučními květy. Velmi populární je limetkový nebo borůvkový cheesecake, z raw variant pak kešu s jahodami. V zimě se sezónní lesní a zahradní ovoce nahrazuje přelivy ze zmraženého ovoce. Chuť sušenek se může jako v případě tiramisu zvýraznit kávou i v bezkofeinové verzi nebo piškoty zakapat rumem či griotkou. Variabilita přípravy je důvod, proč nepečené dorty nejsou jen módním trendem po celém světě, ale budou pro konzumenty zajímavé rovněž v budoucnu.

Zdroj: https://www.bakersjournal.com/final-proof-no-bake-baking/
.

Doporučené články