Jak na dokonalou chuť zimního dortu? Odhalíme, co dělat, aby byl dort skutečně vynikající. Tento originální zimní dort upoutá svou chutí každého. Mnoho lidí hledá na internetu inspiraci a recepty od nejpopulárnějších šéfkuchařů. My jsme pro vás připravili recept na zimní dort od polské královny gastronomie Magdy Gesslerové.
Jak udělat dokonalý dort?
Výsledná chuť dortu bude ovlivněna především přísadami a správným postupem při pečení. Důležitý je správný poměr ingrediencí a přidáním barevného kandovaného ovoce učiníte tento dort atraktivnějším. Na samém konci přípravy mohou být použity cukrové posypy, a to jako další dekorativní prvek, díky kterému dortu nikdo neodolá.
Dort se sušeným ovocem
Představujeme recept na mimořádně chutný zimní dort se sušeným ovocem. Zde je to, co budete potřebovat.
Ingredience:
- 500 g pšeničné mouky (plus jedna polévková lžíce navíc),
- 250 g másla,
- 200 g cukru,
- 4 středně velká vejce,
- 1 lžička prášku do pečiva,
- 0,5 lžičky soli,
- 50 ml mléka,
- 50 ml rumu,
- 200 g sušeného ovoce.
Postup:
- Mouku, sůl a sodu prosejeme přes síto s jemnými oky. Díky prosátí bude mouka provzdušněná a korpus více nadýchaný.
- Jemně nakrájejte sušené ovoce a kandované ovoce, přeneste do mísy a promíchejte se lžící mouky.
- Šlehejte máslo s cukrem pomocí mixéru do nadýchané pěny.
- Na konci mixování snižte rotaci a přidejte žloutky.
- Pak přidejte 1/3 mouky na strouhané máslo a krátce promíchejte mixérem. Poté přilijte mléko, promíchejte se stejným množstvím mouky.
- Nalijte rum a ručně promíchejte. Přidejte zbytek mouky. Znovu vše propojte mezi sebou.
- Do těsta přidejte nakrájené sušené ovoce a kandované ovoce. Lehce promíchejte.
- Připravte si formu vyloženou pečicím papírem a vložte do ní těsto.
- Pečte dort při 180 °C asi 60 minut.
- Po upečení vyjměte a nechte vychladnout. Po vychladnutí zabalte korpus do bavlněné tkaniny a nechte 2–3 dny na chladném místě odpočívat.
Jak vyrobit polevu na dort?
Hotový dort můžete ozdobit čokoládovou polevou s přídavkem barevných cukrových posypů. Skvěle bude fungovat i stará dobrá královská poleva. Jednoduchý recept na její výrobu je zde. Potřebujete:
- 2 vaječné bílky,
- 180 g moučkového cukru,
- několik kapek citronové nebo pomerančové šťávy.
Vaječné bílky trochu napěňte mixérem – asi po dobu 30 sekund. Poté přidejte práškový cukr a míchejte mixérem dalších 30 sekund. Pak přidejte citrusovou šťávu a mixujte dohladka. Připravená poleva se může nalít na těsto, zdobit dort můžete také kandovaným ovocem.
Zdroj: https://www.yummytummyaarthi.com/dry-fruits-cake/