Jedinečný zimní dort plný ovoce a neodolatelné vůně: chuťové pohárky se roztančí blahem

Jak na dokonalou chuť zimního dortu? Odhalíme, co dělat, aby byl dort skutečně vynikající. Tento originální zimní dort upoutá svou chutí každého. Mnoho lidí hledá na internetu inspiraci a recepty od nejpopulárnějších šéfkuchařů. My jsme pro vás připravili recept na zimní dort od polské královny gastronomie Magdy Gesslerové.

Jak udělat dokonalý dort?

Výsledná chuť dortu bude ovlivněna především přísadami a správným postupem při pečení. Důležitý je správný poměr ingrediencí a přidáním barevného kandovaného ovoce učiníte tento dort atraktivnějším. Na samém konci přípravy mohou být použity cukrové posypy, a to jako další dekorativní prvek, díky kterému dortu nikdo neodolá.

Doporučený článek:  Dokonalé těsto na palačinky připravíte i bez mixéru. Variantu ve sklenici si zamilujete

Dort se sušeným ovocem

Představujeme recept na mimořádně chutný zimní dort se sušeným ovocem. Zde je to, co budete potřebovat.

Ingredience:

  • 500 g pšeničné mouky (plus jedna polévková lžíce navíc),
  • 250 g másla,
  • 200 g cukru,
  • 4 středně velká vejce,
  • 1 lžička prášku do pečiva,
  • 0,5 lžičky soli,
  • 50 ml mléka,
  • 50 ml rumu,
  • 200 g sušeného ovoce.
Zdroj obrázku: Freepik

Postup:

  1. Mouku, sůl a sodu prosejeme přes síto s jemnými oky. Díky prosátí bude mouka provzdušněná a korpus více nadýchaný.
  2. Jemně nakrájejte sušené ovoce a kandované ovoce, přeneste do mísy a promíchejte se lžící mouky.
  3. Šlehejte máslo s cukrem pomocí mixéru do nadýchané pěny.
  4. Na konci mixování snižte rotaci a přidejte žloutky.
  5. Pak přidejte 1/3 mouky na strouhané máslo a krátce promíchejte mixérem. Poté přilijte mléko, promíchejte se stejným množstvím mouky.
  6. Nalijte rum a ručně promíchejte. Přidejte zbytek mouky. Znovu vše propojte mezi sebou.
  7. Do těsta přidejte nakrájené sušené ovoce a kandované ovoce. Lehce promíchejte.
  8. Připravte si formu vyloženou pečicím papírem a vložte do ní těsto.
  9. Pečte dort při 180 °C asi 60 minut.
  10. Po upečení vyjměte a nechte vychladnout. Po vychladnutí zabalte korpus do bavlněné tkaniny a nechte 2–3 dny na chladném místě odpočívat.
Doporučený článek:  Pomalé pokrmy, které zasytí a zahřejí v sychravých dnech

Jak vyrobit polevu na dort?

Hotový dort můžete ozdobit čokoládovou polevou s přídavkem barevných cukrových posypů. Skvěle bude fungovat i stará dobrá královská poleva. Jednoduchý recept na její výrobu je zde. Potřebujete:

  • 2 vaječné bílky,
  • 180 g moučkového cukru,
  • několik kapek citronové nebo pomerančové šťávy.

Vaječné bílky trochu napěňte mixérem – asi po dobu 30 sekund. Poté přidejte práškový cukr a míchejte mixérem dalších 30 sekund. Pak přidejte citrusovou šťávu a mixujte dohladka. Připravená poleva se může nalít na těsto, zdobit dort můžete také kandovaným ovocem.

Zdroj: https://www.yummytummyaarthi.com/dry-fruits-cake/
.

Doporučené články