Když se řekne podzim, spousta z vás si možná představí babí léto a sklizeň ovoce, jako jsou jablka či vinná réva. Pro mnohé je to velmi příjemné období, kdy už není horko jako v létě, ale stále ještě není velká zima. Ze zralého ovoce si můžete připravit chutné dezerty. Nechte se inspirovat recepty z celého světa.
Dýňové americké muffiny
Donuty u nás zdomácněly a bereme je již jako tuzemské pečivo. Na podzim zrají i dýně, a když se jich urodí hodně, tak možná přemýšlíte, co s nimi. Kromě zavaření či kandování si z dýně lze připravit sladké muffiny se skořicí.
V zadělávací míse vyšleháte 1 celé vejce s 30 g cukru do pěny. Pak přidáte 50 g rozpuštěného másla, 120 g hladké mouky, 25 g zakysané smetany a lžičku kypřícího prášku do pečiva. Doplníte 90 g předem připraveným dýňovým pyré a dobře směs promícháte. Tou naplníte 6 košíčků do poloviny, přidáte lžičku Nutely a doplníte zbytkem těsta. Dáte péct asi na 15 minut do trouby vyhřáté na 175 °C.
Rakouský jablečný štrůdl
Na podzim pochopitelně nesmí chybět štrůdl z jablek. Lze ho připravit na způsob taženého těsta nebo z listového těsta. Použít můžete i kynuté těsto. Záleží na vás, co máte raději. Do kynuté těsta se obvykle jako náplň přidává jablečné pyré, zatímco do listového nebo taženého štrůdlu dáváte jablka nahrubo nastrouhaná. Takový závin se peče i v sousedním Rakousku, kde dávají přednost tažené variantě.
Česká jablka v županu
Z listového těsta si můžete ještě upéct tradiční dezert jablka v županu, jež se připravují z celých oloupaných jablek doplněných opečenými vlašskými ořechy s medem a skořicí, jež zabalíte do čtverce listového těsta prostě jako do županu. Povrch těsta propícháte vidličkou, natřete rozšlehaným vejcem a upečete v troubě vyhřáté na 190 °C do zlatova. Po vytažení z pece je možné pečivo posypat moučkovým cukrem.
Zdroj: https://www.gourmettraveller.com.au/recipes/recipe-collections/autumn-desserts-14647