Vůně borůvek vrátí zpátky do horkého léta. Oblíbené bobule si můžeme vychutnat po celou zimu

Domácí borůvkové zavařeniny jsou nejlepším suvenýrem z prázdnin! Nic nezlepší náladu tolik jako domácí džem, který i po zpracování voní a chutná jako v létě. Hledáte kulinářskou inspiraci? Jste na správném místě!

Jak skladovat ovoce na zimu? Začněte zmrazením borůvek

Než se přesunete ke složitějším kulinářským experimentům, zaměřte se na nejjednodušší způsob skladování těchto milovaných plodů. Pokud budete postupovat podle základních pravidel, zmrazené borůvky si zachovají svůj tvar a všechny cenné vlastnosti. Úspěšně je použijete jako samostatné občerstvení, doplněk koktejlů, koláčů a dalších dezertů.

Jak zmrazit borůvky?

  • Opláchněte ovoce pod tekoucí vodou a poté ho rozložte na papírový ručník tak, aby dobře uschlo.
  • Položte borůvky na podnos nebo plech na pečení vyložený pečicím papírem. Je důležité, aby tvořily jednu vrstvu!
  • Vložte do mrazničky na dvě hodiny. Díky tomuto manévru se plody neslepí dohromady.
  • Rozdělte ztvrdlé borůvky na porce a nasypte je do plastových sáčků určených k zmrazení.
  • Nyní už stačí vložit je do mrazáku.
Zdroj obrázku: Freepik

Recept na borůvkový džem

Jednoduchý recept na borůvkový džem potěší kulinářské minimalisty. V základní verzi jsou zapotřebí pouze tři ingredience, ale znalci také najdou způsoby, jak obohatit jejich chuť. Nachystejte si asi kilogram borůvek, půl kilogramu cukru a šťávu vymačkanou z jednoho citronu.

Doporučený článek:  Bramborová kaše není jen populární příloha. Přidáním máku a cukru vytvoříte lahodnou sladkou večeři

Jak připravit samotný džem:

  • Ovoce umyjte a osušte, pak pečlivě promíchejte. Ne příliš rychle.
  • Vložte ho do velké pánve, posypte cukrem a zalijte citronovou šťávou.
  • Vařte půl hodiny za občasného míchání.
  • Horký džem nalijte do vyčištěných teplých a suchých sklenic, otočte a postavte dnem vzhůru, dokud úplně nevychladnou.

Pro ještě pestřejší chuťové tóny přidejte do džemu strouhanou citronovou kůru. Domácí borůvkový džem se perfektně hodí k sendvičům, vaflím, palačinkám a koláčům.

Nejzdravější je čerstvé

Samozřejmě se doporučuje jíst ovoce v nezpracované formě. Pak se vyznačuje největším bohatstvím prospěšných látek. Většina z těchto látek je také konzervována během zmrazení, takže vždy stojí za to mít malou zásobu v mrazáku.

Zdroj: https://www.bbcgoodfood.com/recipes/blueberry-jam
.

Doporučené články