Papriky jsou královnami léta. Přidávají se do mnoha letních receptů. Nechybí v leču nebo v ragú, ale také v oblíbeném ratatouille. Papriky nesmí chybět v pomazánkách nebo v populárním ajvaru, což je pochoutka, která se dostala na tuzemské stoly z Balkánu. Do mnohých receptů se nesmí tato zelenina přidávat se slupkou, ale její odstraňování bývá úmorné. Jak si práci usnadnit? Díky trikům šéfkuchařů budou papriky oloupané během několika málo minut.
Mikrovlnná trouba k ruce
Během chvilinky můžete tento druh zeleniny oloupat pomocí mikrovlnné trouby. Papriky se vloží do mikrovlnky ve skleněné nádobě a ohřívají po dobu dvou minut. Po vyjmutí jsou měkké a snadno z nich lze sejmout slupku pomocí nožíku. Při manipulaci s paprikami je třeba dbát ostražitosti, protože mohou být na povrchu horké, k tomu kluzké. Co dělat, když nemáte doma mikrovlnnou troubu? V tom případě se mohou papriky připravit v běžné troubě, tento postup je ale o pár minut delší.
Pečené papriky chutnají delikátně
Omyté a očištěné plody od semínek se rozkrojí na čtvrtky a rozloží se na plech pokrytý pečicím papírem. Povrch se pokape olivovým olejem a papriky se mohou zlehka osolit. Plech se vloží do předehřáté trouby na cca 200 stupňů Celsia. Papriky se pečou po dobu 20 minut, slupka na povrchu získá tmavou barvu. Po vyjmutí se nechají papriky zchladnout a poté se slupky jemným tlakem pomocí prstů odstraní. Dužnina získá pečením intenzivní aroma, pečené papriky se používají jako ingredience do omáček nebo do pomazánek.
Bez slupky je lépe stravitelná
Proč zbavovat papriku slupky? Nejen kvůli chuti nebo vhodnosti do určitého receptu, ale také kvůli trávení. Zejména malé děti, senioři nebo lidé s trávicími obtížemi ocení oloupané papriky, protože jsou tímto způsobem snáze stravitelné. Papriky se mohou před konzumací rovněž spařit horkou vodou, aby se odstranila rezidua hnojiv a chemických látek používaných při jejich pěstování.
Zdroj: https://www.finedininglovers.com/article/how-to-peel-peppers