Masové vývary patří mezi velmi oblíbené druhy polévek. Připravují se zpravidla v neděli nebo na svátek či různé oslavy. Jejich vaření vyžaduje dodržovat určitá pravidla, abyste získali opravdu kvalitní vývar. Která to jsou?
Jaké maso používat na masový vývar
Pokud budete chtít připravovat masový vývar, musíte si koupit vhodné maso. Může být vepřové, hovězí i drůbeží. Lze ho uvařit i z kostí a určitě se vám také povede. V současné době se do popředí dostávají takzvané pomalé hrnce, které jsou určené právě pro přípravu chutných masových vývarů. Maso nebo kosti se v nich vaří pomalým varem řadu hodin, čímž získáte vývar velmi kvalitní a silný.
Jaká zelenina patří do masového vývaru
Aby masový vývar měl dobrou chuť, je třeba do něj vedle masa dát i zeleninu. Nejlépe se hodí kořenová – tedy mrkev, celer, petržel. Lze ovšem přidat i list hlávkového zelí nebo kapusty, i růžičkové, kousek pórku, stroužek česneku a nezapomeňte na cibuli. Když do vývaru dáte i slupku z cibule, vývar obarví a získá krásně zlatavou barvu. Je třeba to ale s cibulovou slupkou nepřehánět, aby vývar nebyl zase moc tmavý. Stačí slupka z jedné nebo dvou cibulí.
Jaké koření přidat do masového vývaru
Do masového vývaru je pro lepší chuť nutné přidat také koření. Základem je nové koření a pepř. Doplnit ho lze bobkovým listem, do drůbežího můžete dát také na špičku nože muškátového květu. Vývar dále výborně okoření libečkový list, listy celeru nebo zelené petrželky.
Jak dlouho byste měli vývar vařit
Abyste získali silný a chutný masový vývar, je třeba maso či kosti vařit mírným varem několik hodin. Klidně i osm a více. Výhodou u pomalého hrnce je to, že ho zapnete na noc a ráno máte vývar hotový. Hrnec si sám kontroluje var. Jeho velkou výhodou je malý příkon, a tím i nízká spotřeba elektrické energie. Rozhodně se vyplatí si ho domů pořídit.
Zdroj: https://www.allrecipes.com/article/how-to-upgrade-soup-broth/