Netradiční ředkvičková polévka oživí každý jídelníček. Správnou přípravou zachováte všechny benefity

Rozmanitost se v kuchyni dá zařídit především tak, že budete používat sezónní zeleninu. Tato jarní ředkvičková polévka je skvělým způsobem, jak oživit váš jídelníček a dopřát si zase trochu něco nového. Je vydatná, příjemně štiplavá po ředkvičkách, ale také plná vitamínů a důležitých látek. Udělejte si ji ještě dnes a velmi si pochutnáte.

Proč ředkvičky?

Ředkvičky jsou skvělým zdrojem výživy a mají mnoho zdravotních výhod. Jsou nízkokalorické a bohaté na vlákninu, takže jsou skvělým přídavkem do každé stravy. Obsahují také různé vitamíny a minerály, včetně vitamínu C, kyseliny listové a draslíku. Vysoké hladiny antioxidantů v ředkvičkách pomáhají chránit tělo před poškozením volnými radikály, což může vést k chronickým onemocněním, jako je rakovina a onemocnění srdce.

Doporučený článek:  Hřejivé krémy a polévky zasytí a potěší chuťové pohárky

Kromě svých nutričních výhod mají ředkvičky také další zdravotní výhody. Ukázalo se, že mají protizánětlivé a antibakteriální účinky, což může pomoci při prevenci a léčbě různých onemocnění. Navíc, kvůli svému specifickému chuťovému profilu, jsou ředkvičky často používány jako zdravá alternativa ke kořeněným potravinám, což pomáhá snižovat konzumaci sodíku a cukru.

Ingredience

  • kuřecí vývar – 1 litr
  • brambory – 2 ks
  • ředkvičky – 1 svazek
  • máslo – 1 lžíce
  • smetana – ½ šálku
  • smetanový sýr – 3 lžíce
  • pepř – dle chuti
  • kopr na ozdobu – dle chuti
Doporučený článek:  Dvě polévky, které zahřejí v mrazivých dnech
Zdroj obrázku: Freepik

Jak postupovat?

V hrnci zahřejte máslo. Mezitím si oloupejte brambory a nakrájejte je na malé kostičky. Přihoďte je k máslu a krátce orestujte. Přilijte vývar, polévku zakryjte poklicí a vařte. Po asi 10 minutách přidejte do polévky nakrájené ředkvičky a zakryté vařte dalších 10 minut.

Na závěr vaření do horké polévky vmíchejte smetanový sýr a smetanu. Obe ingredience polévku krásně zahustí a dodají jí příjemnou smetanovou chuť. Pokud máte pálivé ředkvičky, pak můžete přidat sýru i více, aby chuť polévky nebyla příliš výrazná a mohly si ji dopřát třeba i děti. Polévku dochuťte solí a pepřem dle potřeby. Horkou ji podávejte dozdobenou snítkou kopru.

Doporučený článek:  Pro bohatý vývar plný chuti je nejdůležitější správná příprava všech vybraných ingrediencí

Jak polévku vylepšit?

Pokud nemáte zrovna k dispozici vývar, je možné jej snadno nahradit vodou a bujónem. Klidně nemusí být ani kuřecí, stejně dobře poslouží i obyčejný zeleninový. V nejhorším případě si poradíte i jen s obyčejnou vodou, ale budete potřebovat více koření na dochucení. Zkuste do polévky přidat třeba ochucený sýr (šunkový například) a uvidíte, že polévka získá zase zcela jiný rozměr chuti.

Zdroj: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-radish, https://www.eatingwell.com/recipe/250925/creamy-radish-soup/
.

Doporučené články