Pórková polévka na francouzský způsob: potěší bohatou chutí a podpoří hubnutí

Pórek je bratrancem česneku a cibule, přitom má mírnější chuť, která se hodí jako doplněk k masu i k těstovinám. Bílá spodní část se nachází spolu s kořenem v zemi, ta je sladší, zelená naopak chuťově výraznější. Výhod pórku se využívá při vaření pórkové polévky, která má skvělé aroma, navíc podle Francouzek napomáhá hubnutí. Proč zařadit tento druh zeleniny do jídelníčku a jaké zdravotní benefity přináší? A jak se připravuje známá francouzská pórková polévka?

Bohatý zdroj prospěšných látek

Čím je pórek prospěšný? Obsahuje vitamíny C, K a skupiny B, stejně jako česnek allicin, dále kaempferol nebo betakaroten. Tyto antioxidanty významně posilují imunitu, fungují jako prostředek pro posílení buněk a chrání před rozvojem srdečních chorob, rakoviny nebo cukrovky. Pravidelná konzumace pórku posiluje srdce a snižuje příznaky premenstruačního syndromu. Obsahuje též kyselinu listovou a velkou dávku vlákniny, k tomu je nízkokalorický.

Doporučený článek:  Mladé zelí má jemnou chuť, vynikne v receptu s mrkví a koprem
Zdroj obrázku: Freepik

S pórkovou polévkou k vysněné postavě

Pórek dostatečně zasytí vlivem vlákniny, která nadto podporuje činnost střev. Současně má jen 31 kcal na 100 gramů vařené zeleniny, protože je z více než 80 procent tvořený vodou. Pórkovou polévku vyhledává mnoho Francouzek, protože se jedná o dietní jídlo, což potvrzuje i Sylvie, hrdinka z ikonického seriálu Emily v Paříži, která ztvárňuje nepřístupnou šéfku reklamní agentury. Konzumace každé dvě až tři hodiny pomůže během dvou dnů shodit několik nadbytečných kilogramů. Z čeho se polévka připravuje? Nachystejte si:

  • 1 lžíci olivového oleje,
  • 2 velké pórky,
  • 2 tyčinky řapíkatého celeru,
  • 4 stroužky česneku,
  • 1 lžičku tymiánu,
  • 1 lžičku soli,
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře,
  • 500 g brambor,
  • 6 šálků zeleninového vývaru,
  • 1 bobkový list,
  • kešu krém (1/2 šálku rozmixovaných kešu v 1 šálku vody).
Doporučený článek:  Recept na křupavé nakládané okurky: do sklenic patří třešňové listy

Postup přípravy:

Nejprve se pórky nakrájí a spolu s celerovými tyčinkami se osmahnou na olivovém oleji ve velkém hrnci do měkka. Zelenina musí změknout, ne zhnědnout. Poté se přidá prolisovaný česnek, tymián, sůl a pepř. Přisypou se brambory nakrájené na kostičky, vše se zalije vývarem a přidá se bobkový list. Polévka se vaří na mírném ohni asi 20 minut.

Kešu ořechy se rozmixují spolu s vodou. Z polévky se vyjme bobkový list a pomocí mixéru se rozmixuje do hladka, přidá se krém z kešu oříšků a provaří se ještě pár minut. Na závěr se osolí a opepří, polévka se může podávat ještě horká. Jedna porce obsahuje asi 327 kcal, obsah tuku je 11 gramů, vlákniny pak 5 gramů a celkové množství sacharidů 53,3 gramů.

Zdroj: https://lakesidetable.com/emily-in-paris-magic-leek-soup-so-good/
.

Doporučené články