V podzimních dnech přijdou k chuti zeleninové krémové polévky. Zahřejí na těle i na duši

Polévky jsou v naší kuchyni klasikou, která se hodí v každém ročním období. Nejlépe však chutnají na podzim a v zimě, kdy prohřejí tělo. Krémové polévky jsou v chladných dnech ještě chutnější, navíc se hodí jak k obědu, tak k syté večeři. Jakou zeleninu a koření použít k přípravě nejlepší podzimní polévky? Inspirujte se.

Bramborová krémová polévka

Skvělým základem krémových polévek je kořenová zelenina, česnek a cibule. V tomto ročním období přichází jejich sezóna, jsou šťavnaté, bohaté na vitamíny a minerály a mimořádně chutné. Z koření, které znásobí hřejivost polévek, jmenujme zázvor, kurkumu, černý pepř, tymián a rozmarýn. Pozor by ale měli dávat senioři, děti a lidé s citlivým trávicím traktem.

Doporučený článek:  Plněné pirohy masovou nádivkou zachutnají celé rodině. Dochutit je lze přesně podle představ

Bramborovou polévku připravíme z kilogramu brambor, dvou mrkví, dvou petrželí, celeru, dvou cibulí, kousku pórku, dvou stroužků česneku, malého kousku zázvoru, sýru feta a citronové šťávy. Kořenovou zeleninu omyjeme a nakrájíme na kostky. Cibuli oloupeme. Brambory, mrkev, petržel, celer, cibuli a pórek osmahneme v hrnci, přidáme koření a necháme 10 minut opékat. Zalijeme vroucí vodou, přidáme česnek a zázvor. Po změknutí zeleniny přidáme sýr, citron a rozmixujeme.

Zdroj obrázku: Freepik

Červená a bílá krémová polévka

Červenou krémovou polévku připravíme ze dvou mrkví, dvou červených paprik, pěti rajčat, dvou červených cibulí a dvou stroužků česneku. Zeleninu očistíme a nakrájíme. Troubu předehřejeme na 180 °C. Zeleninu rozložíme na pekáč, potřeme olejem a posypeme kořením. Pečeme 25 minut. Poté vložíme do hrnce, zalijeme vroucí vodou, 15 minut povaříme a rozmixujeme.

Doporučený článek:  Základem dobrého boršče je vždy řepa. Jediná chyba může celou polévku úplně zkazit

Bílou krémovou polévku připravíme ze dvou bulev celeru, 10 malých petrželí, sýru feta a několika lžic uvařené quinoy. Zeleninu očistíme a nakrájíme na kostičky, vložíme do hrnce, zalijeme vodou a vaříme do změknutí. Přidáme sýr feta a rozmixujeme dohladka. Podáváme s uvařenou quinoou.

Zdroj: https://www.eatingwell.com/gallery/7914745/creamy-soup-recipes-for-fall/
.

Doporučené články