„I když nepeču, kvasnice kupuji neustále. Místo do těsta najdou užitek v hlíně,“ překvapuje Jana

Kvasnice neboli droždí se nemusí používat jenom na pečení. Málokoho napadne brát je z lednice a nosit je na zahradu. Ale i tohle využití může mít smysl. Ve chvíli, kdy chcete myslet ekologicky. I ve chvíli, kdy chcete prospět svým rostlinám.

Nepeču ani péct neumím. Přesto kupuji pravidelně droždí. Používám ho doma i na zahradě a mnoho lidí se tomu diví. Prý se podle nich hodí jenom do kuchyně a všude jinde jde pouze o plýtvání. Já jsem ale jiného názoru a osobní zkušenost ukazuje, že mám pravdu. A potom jsou i tací, co mi vůbec nevěří, na co droždí opravdu používám. Tak jim to ukážu a vždy jim kousek dám, aby to doma vyzkoušeli.

Doporučený článek:  Mám zahradu a od té doby vím, že vypěstovaná zelenina není kvalitní, je drahá a ztrácí svou čerstvost

Nechci hnojit pomocí chemie

Kdo pěstuje různé rostliny, ten moc dobře ví, že se bez hnojiva neobejde. A tady vzniká velké dilema. Zda používat chemii, nebo zda jít přírodní cestou. Já se rozhodla pro druhou variantu, a to doslova ještě pro cestu alternativní. Mé hnojivo je totiž právě droždí. Nebo chcete-li kvasnice, jak se mu také říká. Většina lidí je používá do těsta, ale já znám mnohem lepší využití. Je určené rostlinám. Vzhledem k tomu, kolik stojí, je mé hnojivo navíc velmi levné. A skvěle funguje.

Doporučený článek:  Při smažení jídla hraje zásadní roli použitý olej

Jednoduché použití je samozřejmostí

Nejenom, že je droždí velmi levné, ale příprava hnojiva je velmi jednoduchá. Vlastně stačí trocha droždí, dále trocha cukru a potom jenom voda. A co s tím? Vše se smíchá v nádobě a nechá se několik dní kvasit. Právě proces kvašení je v tomto směru velmi důležitý. Po několika dnech stačí nakvašenou směs naředit další vodou a je hotovo.

Takto stačí touto směsí rostliny zalévat. Samozřejmě jenom jako doplněk, ne stále. Já zalévám zhruba jednou za 15 – 20 dní a rostliny jsou díky tomu dokonalé. A na kolik takové péče vyjde? Droždí dnes stojí v podstatě jednotky korun, cukr dnes také není nijak velký výdaj a vodu, tu má každá v kohoutku doslova za haléře. Velký rozdíl v porovnání s tím, kolik stojí chemie. Jenom pozor na jednu věc. Až někomu řeknete, že hnojíte droždím, asi vás bude mít za blázna. Tak jsem to měla i já, dokud jsem všem neukázala, jaký pozitivní vliv kvasnice na rostliny mají.

Zdroj: Emailový příspěvek, autorský text
.

Doporučené články