Ryby v našem jídelníčku zoufale chybí. Přitom jsou plné důležitých vitaminů a minerálů, které se často v jiných potravinách nevyskytují, anebo jen v omezeném množství. Proto vám přinášíme skvělý recept na chutný letní salát s masem uzeného lososa, doplněný o čerstvé rukolové listy a pražené ořechy a sladkou nakyslost pomerančů. To je lahodná kombinace, která vás příjemně naladí na prosluněné dny letní dovolené.
Ingredience:
- uzený pstruh – 1 ks
- rukola – 2 hrsti
- pomeranč – 1 ks
- pražené vlašské ořechy a mandle – 1 hrst
Na zálivku:
- hroznový olej – ½ šálku
- citronová šťáva z 1 citronu
- medová hořčice – 2 lžičky
- čerstvá máta – 1 hrst
- sůl
- čerstvě mletá směs barevných pepřů
Návod na přípravu:
Jako první připravte zálivku. Do uzavíratelné sklenice (třeba do zavařovací) nalijte hroznový olej, vytlačte šťávu z citrónu a přimíchejte ji k oleji. Přidejte dvě čajové lžičky medové hořčice a jemně nasekanou čerstvou mátu. Dochuťte čerstvě mletou směsí barevných pepřů. Uzavřete sklenici víčkem a energicky ji protřepejte v rytmu diska.
Do misky vhoďte čerstvou rukolu, kterou můžete případně natrhat na menší kousky. Oloupejte pomeranč, rozdělte ho na měsíčky, které podle možností oloupejte z bílé slupky a nakrájejte je na menší kousky. Vhoďte pomeranč na listy rukoly.
Maso z uzeného pstruha vyloupněte z kůže, odstraňte páteř a zbytky kostí a rozdělte ho na menší kousky. Přihoďte maso do mísy se salátem.
Rozpalte troubu na 200 °C a na plech vsypte vlašské ořechy a mandlová jádra. Nasucho je opražte dozlatova a dokřupava. Když jsou hotové, rozsekejte je na menší kousky a posypejte jimi povrch salátu.
Nakonec všechno zalijte předpřipraveným hořčičným dresingem a podávejte.
Tip navíc: Pokud chcete, můžete salát oživit zrníčky granátového jablka, které dodají salátu příjemnou svěží příchuť, ale i barvu a další porci vitaminů.