Polévky jsou velmi jednoduché na přípravu a můžete si je připravit na desítky způsobů. Jistě chcete, aby vám vydržela čerstvá a chutná po dlouhou dobu. Pravděpodobně nesníte najednou celý hrnec, a proto musíte znát některé ze základních technik, které vám zajistí dlouho čerstvou polévku. Nezáleží přitom vůbec na tom, jestli jde o vývar nebo krémovou polévku.
Rychlé ochlazení
Po uvaření nechte polévku postavenou na místě, kde rychle vychladne. Než s ní budete dělat něco dalšího, musí mít pokojovou teplotu. Klidně ji postavte k otevřenému oknu, použijte chladicí podložku nebo postavte hrnec s polévkou do dřezu s ledovou vodou. Díky tomu vychladne na pokojovou teplotu mnohem rychleji a vy ji můžete také rychleji uklidit do lednice.
Skladování v lednici
Právě lednice je v případě polévky velmi důležitá. Až bude mít pokojovou teplotu, přelijte ji do vzduchotěsné nádoby a vložte ji do lednice. Nenechávejte ji v hrnci, i když to hodně lidí dělá. Místo toho zvolte vhodnou nádobu. V lednici je vždy kolem 4 stupňů, a proto vám zde pokrm vydrží po dobu 3-4 dnů. To je dost času na to, abyste ji celou snědli se svou rodinou.
Mrazák
V případě, že máte velké množství polévky nebo jste si schválně připravili větší porci, můžete část zamrazit. Do mrazáku se hodí prakticky každý druh polévky a vydrží vám tam i celé týdny. Rozdělte si ji na menší porce do nádob, které jsou vhodné do mrazáku. Dávejte si jen pozor, abyste tam dali jedině pokrm, který má pokojovou teplotu a spotřebujte ji maximálně do 2-3 měsíců.
Jak polévku znovu správně ohřát?
Pokrm z lednice postavte na sporák a zahřejte asi na 75 stupňů. To je nejlepší způsob, jak ji znovu ohřát a zároveň se zbavit bakterií. Jestli vyndáváte polévku z mrazáku, nechte ji pomalu rozmrazit v lednici nebo při nízké teplotě na sporáku. Tím si ji zároveň také ohřejete a můžete ji ihned podávat. Dodržte tyto základní zásady a pochutnáte si na polévce, která je zcela bezpečná pro konzumaci.
Zdroj: https://www.marthastewart.com/7591870/how-long-store-soup-reheat