Dnes si ukážeme výrobu kompletního sytého a zdravého oběda. Hlavní roli zde hraje králík, který je netradičně podávaný s bramborovými noky a červenou řepou. Tato netradiční kombinace je velmi osvěžující a chutná a rádi s ní vybočíte ze zajetého kulinářského stereotypu.
Ingredience:
Na králíka:
- králík – 1 ks
- 15% smetana – 0,5 l
- hladká mouka – 2 lžíce
- cibule – 2 ks
- česnek – 3 stroužky
- citronová kůra
- bobkový list
- nové koření
- čerstvý rozmarýn
- sádlo (nejlépe husí)
Na noky:
- brambory – 1 kg
- polohrubá mouka – 200 g
- vajíčko – 1 ks
Na podávání:
- červená řepa
Návod na přípravu:
Oloupejte česnek a prolisujte ho do misky. Přidejte sůl a pepř a promíchejte.
Králíka rozdělte na porce a potřete ho ze všech stran kořeněnou česnekovou pastou. Kořeněné maso vložte do misky, zakryjte potravinářskou fólií a vložte do lednice pár hodin (nejlépe přes noc) odpočívat a marinovat.
Očistěte cibuli a nasekejte ji na proužky. V hrnci rozehřejte husí či vepřové sádlo a osmažte na něm králíka ze všech stran dozlatova. Maso vyndejte na talíř a do výpeku v hrnci vhoďte smažit cibulku. Když získá zlatavou barvu, zasypejte ji dvěma lžícemi hladké mouky a chvilku ji orestujte. Tím vytvoříte cibulovou jíšku.
Jíšku v hrnci zalijte v několika fázích smetanou a důkladně ji rozmíchejte. Pak do hrnce vraťte osmaženého králíka, přidejte pár kuliček nového koření, jeden či dva bobkové lístky a pod pokličkou duste, dokud králík úplně nezměkne. Pokud by byla omáčka příliš hustá, můžete ji naředit trochou vody nebo smetany. Ke konci vaření přidejte do omáčky nasekaný rozmarýn a citronovou kůru, promíchejte a odstavte z ohně.
Zatímco se králík vaří, připravte bramborové noky. Brambory uvařte doměkka a rozdrťte na kaši. Přidejte k ní polohrubou mouku a jedno vajíčko, osolte a uhněťte soudržné těsto. To vyválejte na dlouhý váleček silný asi jako prst, který rozdělte šikmými řezy na krátké kousky.
Na kamnech přiveďte k varu v hrnci vodu s trochou soli a když vře, vhoďte do ní připravené noky. Vařte je asi 3 až 4 minuty, dokud samy nevyplavou na povrch a vylovte je děrovanou lžící.
Hotového králíka podávejte přelitého omáčkou, doplněného o bramborové noky, plátky červené řepy a také s hlávkovým salátem a ředkvičkami.
Zdroj: https://themakermakes.com/blog/pan-fried-gnocchi-with-roasted-beets-and-sage-butter-sauce