Králík na smetaně s bramborovými noky a červenou řepou

Dnes si ukážeme výrobu kompletního sytého a zdravého oběda. Hlavní roli zde hraje králík, který je netradičně podávaný s bramborovými noky a červenou řepou. Tato netradiční kombinace je velmi osvěžující a chutná a rádi s ní vybočíte ze zajetého kulinářského stereotypu.

Ingredience:

Na králíka:

  • králík – 1 ks
  • 15% smetana – 0,5 l
  • hladká mouka – 2 lžíce
  • cibule – 2 ks
  • česnek – 3 stroužky
  • citronová kůra
  • bobkový list
  • nové koření
  • čerstvý rozmarýn
  • sádlo (nejlépe husí)

Na noky:

  • brambory – 1 kg
  • polohrubá mouka – 200 g
  • vajíčko – 1 ks

Na podávání:

  • červená řepa

Návod na přípravu:

Oloupejte česnek a prolisujte ho do misky. Přidejte sůl a pepř a promíchejte.

Králíka rozdělte na porce a potřete ho ze všech stran kořeněnou česnekovou pastou. Kořeněné maso vložte do misky, zakryjte potravinářskou fólií a vložte do lednice pár hodin (nejlépe přes noc) odpočívat a marinovat.

Očistěte cibuli a nasekejte ji na proužky. V hrnci rozehřejte husí či vepřové sádlo a osmažte na něm králíka ze všech stran dozlatova. Maso vyndejte na talíř a do výpeku v hrnci vhoďte smažit cibulku. Když získá zlatavou barvu, zasypejte ji dvěma lžícemi hladké mouky a chvilku ji orestujte. Tím vytvoříte cibulovou jíšku.

Jíšku v hrnci zalijte v několika fázích smetanou a důkladně ji rozmíchejte. Pak do hrnce vraťte osmaženého králíka, přidejte pár kuliček nového koření, jeden či dva bobkové lístky a pod pokličkou duste, dokud králík úplně nezměkne. Pokud by byla omáčka příliš hustá, můžete ji naředit trochou vody nebo smetany. Ke konci vaření přidejte do omáčky nasekaný rozmarýn a citronovou kůru, promíchejte a odstavte z ohně.

Zatímco se králík vaří, připravte bramborové noky. Brambory uvařte doměkka a rozdrťte na kaši. Přidejte k ní polohrubou mouku a jedno vajíčko, osolte a uhněťte soudržné těsto. To vyválejte na dlouhý váleček silný asi jako prst, který rozdělte šikmými řezy na krátké kousky.

Na kamnech přiveďte k varu v hrnci vodu s trochou soli a když vře, vhoďte do ní připravené noky. Vařte je asi 3 až 4 minuty, dokud samy nevyplavou na povrch a vylovte je děrovanou lžící.

Hotového králíka podávejte přelitého omáčkou, doplněného o bramborové noky, plátky červené řepy a také s hlávkovým salátem a ředkvičkami.

Zdroj: https://themakermakes.com/blog/pan-fried-gnocchi-with-roasted-beets-and-sage-butter-sauce
.

Doporučené články