Správný postup při smažení řízků, díky kterému budou vždy dokonale křehké a křupavé

Řízky jsou českou stálicí, která z naší kuchyně asi nikdy nezmizí. Když je připravíte správně, pochutnáte si na jedinečné chuti masa a zároveň nebudete mít pocit, že jíte pouze omastek. Dnes se podíváme na správný způsob, jak si osmažit své řízky na pánvi. Je to velmi jednoduché, ale stejně u toho mnoho lidí dělá zbytečné chyby. Zkuste tento postup a pochutnáte si.

Co budete potřebovat?

Nezáleží na tom, jaké maso si zvolíte pro svůj řízek. Pravděpodobně nejoblíbenější jsou kuřecí řízky, ale stejný postup můžete využít také u vepřového nebo telecího masa. Doba smažení se může u každého z druhů lišit, a proto ho vždy musíte zkusit a zkontrolovat, jestli je důkladně propečený. Hlavně u kuřecího masa totiž jinak riskujete velké zdravotní problémy. Na dokonalé řízky potřebujete:

  • vepřové, kuřecí nebo telecí maso,
  • hladká mouka,
  • vejce,
  • strouhanka,
  • sůl,
  • pepř,
  • olej nebo sádlo na smažení.
Doporučený článek:  Cuketový salát na německý způsob osvěží v horkém létě
Zdroj obrázku: Freepik

Pracovní postup

Bez ohledu na druhy masa si ho musíte důkladně naklepat. Když bude příliš silné, neprosmaží se důkladně. Osolte a opepřete obě strany plátku. Nechte maso chvíli odpočinout. Potom si připravte do tří oddělených misek mouku, vejce a strouhanku. V tomto pořadí také musíte řízek obalit. Hodně lidí vše míchá dohromady nebo postupujte ve špatném pořadí. Řízek musí jít vždy nejdřív do mouky, poté do vejce a nakonec do strouhanky. Můžete je také obalit dvakrát.

Doporučený článek:  Karbanátky z mleté slaniny s vařenými fazolkami a koprovými brambory

Na smažení použijte dostatečné množství tuku. Velmi důležitá je teplota, na kterou je olej rozehřátý. Právě to je klíčové pro správně usmažený řízek. Ideální  teplota tuku je mezi 160 a 180 stupni. Když je tuk málo rozehřátý, řízek ho příliš nasaje. Když bude moc horký, strouhanka se spálí a uvnitř bude stále syrový. Smažte řízky asi 3-4 minuty z každé strany. Poté je nechte odpočinout na papírový ručník nebo ubrousky. Tím se zbavíte přebytečné mastnoty. A můžete je podávat. Dobrou chuť!

Zdroj: https://www.taste.com.au/articles/top-tips-for-that-perfect-schnitzel/ekca5xnf
.

Doporučené články