Domácí zavařování: několik pravidel, která by měl znát každý začátečník

Zavařování je jedinečný a velmi tradiční způsob, jak si uchovat poklady ze své zahrady po celou zimu. Tato činnost může být časově náročná, když netušíte, jak na to. Poprvé to jistě bude náročnější, ale vaše úsilí se vyplatí. Musíte se jen držet několika tipů, abyste získali vynikající zavařeniny a zároveň neudělali žádné chyby, kvůli kterým by se všechno zkazilo.

Zvolte kvalitní suroviny

V první řadě si musíte vybrat čerstvé a zdravé ovoce i zeleninu. Jestli mají stopy nějakého poškození, hniloby nebo dokonce plísně, pro zavařování se rozhodně nehodí. Chcete-li udržet jejich nádhernou barvu i chuť, můžete přidat do směsi také citronovou šťávu nebo kyselinu citronovou jako přírodní konzervant.

Doporučený článek:  Do mikrovlnky nepatří některé druhy potravin nebo nádobí

Správná sterilizace sklenic

Tohle je velmi důležitý krok, který mnoho lidí podceňuje. Když budete mít špatně umyté sklenice a víčka, k potravinám se dostanou bakterie. Ty nakonec všechno zničí a zajistí, že potraviny chytnou plíseň. To je poslední, co chcete, protože budete muset všechno vyhodit. Proto se soustřeďte na jejich sterilizaci. Udělat ji můžete v hrnci, troubě nebo dokonce v mikrovlnné troubě.

Zdroj obrázku: Freepik

Plnění sklenic

Sklenice musíte vždy naplnit až těsně pod okraj a nechat tam jen 1-2 centimetry. Když necháte ve sklenici více volného místa, zůstane v ní vzduch, který nakonec všechny potraviny zkazí. Dávejte pozor také na okraje sklenic, protože před uzavřením musí být dokonale čisté bez zbytků po zavařenině.

Doporučený článek:  Dva osvědčené triky, díky kterým vyčistíme mastné skvrny na kuchyňských skříňkách

Zkontrolujte těsnost víček

Víčka musí dokonale těsnit, jinak se dovnitř dostanou bakterie. Víčko se nesmí pohybovat ani vydávat zvuky při stisknutí. Jestli správně drží, vytvoří se správný podtlak. Tím udržíte ovoce a zeleninu uvnitř čerstvou a chutnou po řasu měsíců.

Zavařování v troubě

Jestli si chcete trochu usnadnit práci, použijte k zavařování troubu. Sklenice postavte na plech naplněný vodou a pečte na teplotu 90-100 stupňů po dobu 20-40 minut. Záleží na surovinách, které se skrývají uvnitř sklenic.

Zdroj: https://www.masterclass.com/articles/a-guide-to-home-food-preservation-how-to-pickle-can-ferment-dry-and-preserve-at-home
.

Doporučené články