Bulgur je stále neznámou přílohou. Na talíři přitom skvěle chutná a v lidském těle prospívá

Bulgur se vyrábí z tvrdé pšenice, který si v posledních letech získává na oblibě. Má skvělou chuť a také má spoustu vlastností, které ocení vaše tělo. Je ideálním doplňkem spousty pokrmů a vyplatí se ho mít na jídelníčku. Usnadní vaše trávení, ale na tělo má ještě jiné pozitivní vlivy.

Co je to bulgur a proč je tolik zdravý?

Bulgur je sice pšenice, ale je velice zdravá pro naše tělo. Obsahuje především vápník, který je skvělý pro správnou funkci srdce a krevního oběhu, díky hořčíku budete zase více koncentrování a stres se vám bude vyhýbat. Bulgur obsahuje také zinek, fosfor a železo, ale také vitaminy A, E nebo K a vitaminy skupiny B. Kroupy z bulguru jsou také plné vlákniny, která nás dosyta zaplní, a nebudeme mít brzy hlad.

Doporučený článek:  Chcete si udělat špagety se zeleninou? Poradíme skvělý recept

Navíc se bulgur hodí také do redukční diety, protože podpoří trávení a může rozproudit metabolismus. Těhotné ženy by po něm měly sáhnout především, a to kvůli kyselině listové. Vhodný je také pro diabetiky, proto má nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to superpotravina, kterou ale ještě teď někteří lidé nemusí a odsuzují ji.

Bulgur se nehodí pro každého

Bulgurová krupice obsahuje sloučeniny, které jsou plné oxalátů, takže tato surovina není vhodné pro lidi, kteří dlouhodobě bojují s ledvinovými kameny. Celiakové by bulgur také měli vynechat, ale my nyní ukážeme recept, díky kterému si tento druh pšenice zamilujete a už nebudete chtít dělat jinou přílohu.

Doporučený článek:  Není med, jako med. Existují různé druhy, které se liší i pozitivními vlastnostmi na lidský organismus

Můžete si z něj udělat salát, polévku nebo může být součástí nádivky. Vyrobte si s jeho pomocí salát Tabbouleh. Budete na to potřebovat bulgur, petrželku, pažitku, rajče, olivový olej, citronovou šťávu a také sůl a pepř. Bulgur si nejdříve musíte uvařit, poté ho dejte do misky a přidejte bylinky a zeleninu. Rajče ale předtím zbavte semínek. K surovinám přidejte dvě lžíce oleje a ochuťte. Promíchejte a salát podávejte k masitým pokrmům.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/bulgur-wheat
.

Doporučené články