Bulgur je stále neznámou přílohou. Na talíři přitom skvěle chutná a v lidském těle prospívá

Bulgur se vyrábí z tvrdé pšenice, který si v posledních letech získává na oblibě. Má skvělou chuť a také má spoustu vlastností, které ocení vaše tělo. Je ideálním doplňkem spousty pokrmů a vyplatí se ho mít na jídelníčku. Usnadní vaše trávení, ale na tělo má ještě jiné pozitivní vlivy.

Co je to bulgur a proč je tolik zdravý?

Bulgur je sice pšenice, ale je velice zdravá pro naše tělo. Obsahuje především vápník, který je skvělý pro správnou funkci srdce a krevního oběhu, díky hořčíku budete zase více koncentrování a stres se vám bude vyhýbat. Bulgur obsahuje také zinek, fosfor a železo, ale také vitaminy A, E nebo K a vitaminy skupiny B. Kroupy z bulguru jsou také plné vlákniny, která nás dosyta zaplní, a nebudeme mít brzy hlad.

Navíc se bulgur hodí také do redukční diety, protože podpoří trávení a může rozproudit metabolismus. Těhotné ženy by po něm měly sáhnout především, a to kvůli kyselině listové. Vhodný je také pro diabetiky, proto má nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to superpotravina, kterou ale ještě teď někteří lidé nemusí a odsuzují ji.

Doporučený článek:  Glykemický index je u potravin opomíjenou hodnotou. Přitom pomůže ke správné skladbě jídelníčku

Bulgur se nehodí pro každého

Bulgurová krupice obsahuje sloučeniny, které jsou plné oxalátů, takže tato surovina není vhodné pro lidi, kteří dlouhodobě bojují s ledvinovými kameny. Celiakové by bulgur také měli vynechat, ale my nyní ukážeme recept, díky kterému si tento druh pšenice zamilujete a už nebudete chtít dělat jinou přílohu.

Můžete si z něj udělat salát, polévku nebo může být součástí nádivky. Vyrobte si s jeho pomocí salát Tabbouleh. Budete na to potřebovat bulgur, petrželku, pažitku, rajče, olivový olej, citronovou šťávu a také sůl a pepř. Bulgur si nejdříve musíte uvařit, poté ho dejte do misky a přidejte bylinky a zeleninu. Rajče ale předtím zbavte semínek. K surovinám přidejte dvě lžíce oleje a ochuťte. Promíchejte a salát podávejte k masitým pokrmům.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/bulgur-wheat
.

Doporučené články