Máte-li hodně domácích rajčat, můžete si je připravit na mnoho způsobů. Díky tomu zpracujete každé z nich a žádný kousek úrody nepřijde na zmar. Využijte minimálně jeden ze způsobů, jak rajčata zpracovat na zimu a pochutnáte si na nich i uprostřed mrazivé zimy. Nebudete plýtvat a ušetříte hodně peněz nejen nyní, ale během celé zimy, kdy jsou rajčata velmi drahá.
Domácí rajčatová omáčka
Rajčatová omáčka je ideální na těstoviny, pizzu, lasagne nebo i do jiných pokrmů. Nemusíte ji proto kupovat v obchodě. Připravte si ji z domácích rajčat, zavařte ji nebo vložte do mrazáku. Na podzim nebo v zimě ji snadno použijete a pochutnáte si na její vynikající chuti.
Kečup nebo chutney
Domácí kečup je naprostá klasika. Jestli chcete něco trochu jiného, připravte si rajčatové chutney. Postačí vám k tomu rajčata, koření, cukr, ocet a česnek. Zaručeně ale najdete originální recepty na vynikající chutney, které bude skvěle chutnat jako příloha k pokrmům.
Sušená rajčata
Jestli máte doma sušičku na potraviny, snadno si vyrobíte také sušená rajčata. Sušit je ale můžete také na slunci nebo v troubě. Nejlepší bude, když je vložíte do čistých sklenic, naložíte do olivového oleje a svých oblíbených bylinek. Potom je můžete použít na vaření nebo pečení.
Polévky a pyré
Rajčatová polévka chutná naprosto úžasně a snadno do ní zpracujete poměrně velké množství rajčat. Anebo si připravte pyré, které si můžete také zamrazit po menších porcích a používat je do pokrmů místo rajčatového protlaku. Hodí se na pizzu, do curry, guláše a mnoha dalších pokrmů.
Zavařená rajčata
Rajčata můžete naložit do octa s kořením nebo je celé také zavařit. Sklenice s rajčaty budete mít připravené po celou zimu ve sklepě a snadno je použijete při výrobě nejrůznějších pokrmů. Nejdůležitější ovšem bude, že si je uchováte na zimu a nepřijdete o jediný plod ze své zahrádky.
Zdroj: https://www.bbcgoodfood.com/recipes/collection/tomato-recipes