Studentský hrnec aneb zapečené brambory s rajčatovou omáčkou

Neexistuje moc jednodušších jídel než je studentský hrnec. Základ sestává jen ze dvou přísad, i když čím více jich použijete, tím lepší pokrm bude. Pokud tedy zjistíte, že zatímco hladu máte plný dům, ale suroviny chybí, tento jednoduchý recept vám pomůže přežít. Podle fantazie či dostupných surovin si ho můžete ještě jakkoliv vylepšit.

Ingredience:

  • Brambory – 1 kg
  • rajčatová omáčka v láhvi – 1 ks
  • sůl – dle chuti
  • mletý černý pepř – dle chuti
  • libovolné bylinky či koření – dle chuti
  • římský kmín – 1 lžička
  • rostlinný olej, sádlo nebo máslo – 3 lžíce

Návod na přípravu:

Oloupejte brambory a nakrájejte je na velmi tenké plátky, skrze které je téměř vidět, a vložte je do pekáčku či zapékací misky.

Do misky nalijte rajčatovou omáčku, přidejte k ní tři lžíce oleje či rozpuštěného sádla nebo másla, přidejte sůl, mletý černý pepř, lžičku římského kmínu a případně další libovolné koření, které máte rádi, anebo které doma najdete. Dobře chutná třeba tymián, rozmarýn či oregano.

Připravenou omáčkou přelijte brambory v zapékací misce, kterou zaklopte víkem či překryjte hliníkovou fólií a vložte do trouby vyhřáté na 230 stupňů Celsia a pečte zhruba hodinu, aby všechny brambory úplně změkly.

A to je vše. Když jsou brambory měkké, vytáhněte pekáč z trouby, nechte mírně zchladnout a podávejte.

A jak dobrotu vylepšit?

Pokud najdete doma papriku, cuketu, rajčata, nakládaný hrášek nebo kukuřici či jakékoliv jiné druhy zeleniny, nakrájejte je na kousky a přimíchejte k bramborám. Můžete přidat také na kolečka nakrájenou klobásu, šunku nebo třeba orestované mleté maso.

Pokud najdete doma nějaký tvrdý sýr, můžete ho nastrouhat a zasypat jím povrch brambor. V tom případě je na konci pečení nechte 10 minut dopéct bez pokličky, aby se sýr spekl a zčervenal. Pokud nemáte sýr, ale máte vajíčka, můžete je přimíchat do rajčatové směsi a na konci pečení je také nechte očervenat.

Dobrou chuť.

.

Doporučené články