Celozrnné těstoviny s houbami, vejcem na tvrdo a hráškem

Pod pojmem „rychlé občerstvení“ si jen málokdo představí něco zdravého. Obvykle přijdou na mysl smažené hranolky, kuřecí řízky či třeba párky nebo jiné uzeniny. Co když to tak ale být vůbec nemusí? Představíme vám recept na rychlé, snadné a přitom i zdravé a velmi chutné jídlo, jehož příprava vás nebude stát téměř žádný čas ani peníze a výsledek bude maximální.

Ingredience:

  • Celozrnné těstoviny – 200 g
  • houby – 500 g
  • zelený hrášek (čerstvý, z konzervy či mražený) – 150 g
  • vajíčko – 4 ks
  • olivový olej – 1 lžíce
  • zakysaná smetana – 150 ml
  • tvrdý strouhaný sýr (parmezán či Grana Padano) – 50 g
  • mletý černý pepř – dle chuti
  • sůl – dle chuti
  • pálivá paprika – dle chuti
  • jiné oblíbené koření
Doporučený článek:  Vrstvený zeleninový salát sbalený i na cesty

Návod na přípravu:

Do kastrůlku nalijte trochu vody, přiveďte ji k varu a vložte do ní opatrně čtyři vejce ve skořápce. Vařte je kolem 7 až 9 minut (podle toho, jak moc uvařený žloutek si přejete mít). Pak slijte vodu, zalijte vajíčka několikrát ledovou vodou a znovu slijte. Nechte je vychladnout na pokojovou teplotu, oloupejte skořápku a vejce nakrájejte na větší kostky.

Houby očistěte a nakrájejte je na plátky či na malé kostky. Na pánvi s trochou olivového oleje je několik minut smažte, dokud se z nich neodpaří všechna voda (to poznáte tak, že se z nich přestane kouřit). Pak přidejte hrášek a těstoviny, které jste uvařili podle návodu na obalu, posypejte solí, pepřem, pálivou paprikou, případně dalším oblíbeným kořením. Promíchejte a společně restujte další 2 až 3 minuty.

Doporučený článek:  Chia semínka zajímavě ovlivní naše tělo. Ne vždy jsou reakce organismu na tuto superpotravinu pozitivní

Do pánve k těstovinám a houbám přidejte pokrájená vajíčka, zakysanou smetanu a strouhaný sýr, důkladně promíchejte a ještě minutu nechte v pánvi probublat.

Hotový pokrm odstavte z pánve a ihned čerstvý podávejte posypaný strouhaným sýrem. Pokud celý pokrm nespotřebujete, nevěšte hlavu. Druhý den po ohřátí je totiž ještě lepší, než ihned po dovaření. Těstoviny s houbami podávejte buďto samotné jako hlavní chod, anebo je použijte jako přílohu k opečenému masu se smetanovou omáčkou. Je to moc dobré.

.

Doporučené články