Kari je koření, které v kuchyních má své místo. U nás ale není tolik oblíbené, protože se hodí především na asijskou kuchyni, která se v českých koutech moc nevaří. Obsahuje koriandr, zázvor, kurkumu a černý pepř. Díky tomu je pro něj typická žlutá barva, ale také intenzivní chuť. Kromě toho, že zvýrazní chuť pokrmu, má také několik vlastností, které oceníte.
Co je to vlastně kari koření?
Kari, pokud ho přidáte do jídel, zmírní bolest a také posílí vaše srdce. Kari je původem z Indie, a pokud ho přidáte do pokrmu, změní se výrazně jeho chuť. Hodí se na sýry, houby, maso i zeleninu. Kari bylo vymyšlené tak, aby zvýraznilo chuť jídel a také mu dodalo ostrost. Nemusíte se ale bát, pokud to s kari nepřeženete, jídlo bude pouze trochu pikantní.
Pravé kari poznáte podle toho, že obsahuje chilli papričku, zázvor, kurkumu, černou hořčici, černý pepř, kmín a koriandr. Je až neuvěřitelné, kolik různých surovin se v koření nachází. Obsahuje mnoho látek, které jsou velmi prospěšné pro naše tělo. Kurkumin a piperin jsou složky, které jsou vhodné pro trávicí soustavu. Gingerol, který obsahuje zázvor, se zase hodí jako analgetikum.
Na jaké vylepšení zdravotní stavu se můžete těšit?
Kari je bohatým zdrojem například železa. Je to důležitý prvek, který ovlivňuje stav naší krve. Díky kari také budete předcházet kardiovaskulárním onemocněním. Použitím koření snížíte riziko mrtvice nebo srdečního infarktu. Tím ale výčet výhod rozhodně nekončí. Kari můžete použít téměř do každého jídla. Vyzkoušejte ho, a možná budete překvapení, jak se změní jeho chuť. Z obyčejného jídla tak vykouzlíte zážitek, který si budete chtít zopakovat.
Kari si také dopřejte, pokud dojde ke zranění v podobě zlomeniny. Koření má totiž regenerační účinky a hodí se jako doplněk k léčbě. Obsahuje vápník, který zajistí sílu kostí, nehtů i vlasů. Aromatická chuť a žlutá barva – podle toho kari zaručeně poznáte. Lidé ho využívají především do rýže nebo jím ochutí rybu.
Zdroj: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-curry-powder