Ryby v září se hodí grilovat, péct i k přípravě hřejivé polévky

Září je skvělým obdobím pro čerstvé ryby. U nás najdete hlavně sladkovodní ryby, na které je nyní ideální čas. Navíc je venku stále ještě celkem hezky a teplo, takže si je můžete vychutnat venku na grilu s přáteli a rodinou. Poradíme vám hned několik způsobů, jak je připravit.

Výběr čerstvých ryb v září

Září je skvělým obdobím pro milovníky ryb, neboť nabízí bohatou nabídku různých druhů. Při výběru čerstvých ryb je důležité dbát na několik faktorů. Zaprvé věnujte pozornost vzhledu ryby. Její kůže by měla být lesklá, oči průzračné a šupiny pevně přiléhající. Dále se ujistěte, že ryba nemá nepříjemný zápach, ale svěží vůni. Z českých ryb je září ideální na kapra, štiku nebo okouna.

Doporučený článek:  Lektvar krásy a zdraví: nálev z černuchy seté můžeme pít až třikrát denně

Grilování ryb na zahradě

Září je stále dostatečně teplé na to, abyste mohli využít grilování venku. Grilované ryby mají výraznou chuť a křehkou texturu. Připravte si ryby, které jsou vhodné pro grilování, jako losos, mořské okouny nebo makrely. Rybu omyjte, osolte, opepřete a potřete olivovým olejem. Grilujte ji na středním ohni asi 4–5 minut z každé strany, dokud maso není pevné a měkké. Posypte bylinkovým máslem a podávejte s citronovým klínkem.

Zdroj obrázku: Freepik

Příprava rybí polévky

Rybí polévka je vynikajícím způsobem, jak využít různé druhy ryb a zároveň si vychutnat teplý pokrm, který krásně zahřeje v chladnějších zářijových dnech. Použijte rybí vývar, který můžete připravit z rybích kostí a zbytků. Přidejte cibuli, brambory, mrkev a petržel. Dochucujte solí, pepřem a bylinkami dle své chuti. Rybí polévku můžete podávat s čerstvým chlebem a zakončit ji kapkou citronové šťávy.

Doporučený článek:  Tymiánový olej propůjčí pokrmům neodolatelnou vůni. Je zároveň cenným lékem na mnoho neduhů

Ryby s bylinkovým máslem a citrusy

Tento recept je skvělým způsobem, jak zvýraznit přirozenou chuť ryb a zároveň jim dodat pikantní aroma bylinek a svěží kyselost citrusů. Smíchejte máslo, olivový olej, čerstvé bylinky (například tymián, rozmarýn, petržel) a citronovou kůru. Tuto směs použijte k potření rybího masa, které pak pečte v troubě nebo na pánvi. Rybu podávejte s plátky citronu a ještě trochou čerstvých bylinek na ozdobu.

Zdroj: https://www.bbcgoodfood.com/recipes/collection/easy-fish-recipes
.

Doporučené články