Občas se prostě okolnosti postarají o to, že nemáme čas a prostor vyčistit troubu hned poté, co ji zašpiníme. A pak už je z toho většinou pohroma. Jakmile špína, vesměs z různých připálených výpečků nebo jiné odolné mastnoty, zaschne, většina z nás má pocit, že je troubu lepší prostě vyhodit a pořídit novou. Ale protože nám to rodinný rozpočet neumožní, nezbývá než zatnout zuby, obléci gumové rukavice a obětovat minimálně půlku víkendu cídění trouby. Nebo to jde i jinak?
Prevence je nejlepší
Inu, nejlepší je samozřejmě prevence, tedy pravidelné týdenní mytí. Špína se totiž na troubě usazuje ve vrstvách, a čím více vrstev nečistot v ní je, tím hůře se s nimi budete potýkat. Za běžných okolností vám bohatě postačí, pokud troubu omyjete stejným přípravkem, který používáte i na mytí nádobí, pak otřete navlhčeným hadříkem a necháte vyschnout, než ji zavřete. Ale pokud jste otevřeli tenhle článek, pravděpodobně potřebujete zatočit se zaschlou špínou.

Jedlá soda
A tak pro vás máme hned dva triky, které vám od takové špíny pomohou. Ten první staví na osvědčeném řešení našich babiček – zdánlivě obyčejné jedlé sodě. Máte-li v troubě opravdovou spoušť, vytvořte si smícháním vody s jedlou sodou v poměru jedna ku jedné pastu. Tou důkladně potřete všechna místa se zaschlou špínou a pastu pak nechte asi půl hodiny působit. Nakonec ji setřete mokrým hadrem a troubu umyjte přípravkem na nádobí, špína snadno pustí.
Parní čištění
Ještě o něco snazší je parní čištění. Vezměte nádobu na pečení a nalijte do ní vodu s octem nebo s čerstvě vymačkanou šťávou z jednoho citronu. Směs promíchejte a nádobu umístěte do trouby předehřáté na 180 °C. Jak se bude voda odpařovat, pára začne rozpouštět usazenou špínu. Nezapomeňte troubu vypnout chvíli předtím, než se všechna voda odpaří. Troubu pak omyjte hned poté, co zchladne natolik, aby bylo její umytí možné.
Zdroj: https://www.realsimple.com/home-organizing/cleaning/how-to-clean-an-oven