Trávení v dokonalé harmonii: domácí kdoulová šťáva osladí život zdravě a příjemně zahřeje

Vyzkoušeli jste někdy kdoulový džus? Rozhodně doporučujeme dát šanci tomuto malému zázraku, který byste měli mít doma k dispozici nejen kvůli jeho chuti, ale také pro jeho blahodárné účinky na organismus. Velmi dobré je přidávat tuto šťávu do čaje pro zahřátí v zimních měsících. Můžete tak předejít infekcím a nachlazení, případně zkrátit dobu nemoci. Pojďme se v našem článku podívat na to, jak takovou šťávu vyrobit a jaké jsou její hlavní přínosy.

Kdy ji využijeme nejvíce?

Šťáva z kdoule je nejlepší při zvýšeném výskytu infekcí horních cest dýchacích, což jsou hlavně zimní měsíce nebo sychravé období v roce, jak jsme naznačili již v úvodu. Zlepšení imunitního systému znamená také vyšší ochranu organismu před útoky mikroorganismů. To ale není vše. Šťáva z kdoule je vhodná také pro zlepšení metabolismu a práce celého trávicího systému. Zlepšuje špatné trávení, obnovuje bakteriální rovnováhu ve střevech a pomáhá také při pálení žáhy. To jsou problémy, které občas trápí každého z nás.

Doporučený článek:  Žádný plevel, ale jedna z nejcennějších bylin. Připravte si z kopřivy detoxikační koktejl
Zdroj obrázku: Freepik

Připravujeme ovocnou šťávu z kdoule

Protože kdoule není příliš chutná syrová, je vhodné si ji připravit v podobě šťávy, či chcete-li, džusu. A jak na samotnou přípravu? Budete potřebovat 1 kg ovoce, které je třeba zvážit dle čisté váhy ovocné složky, tedy až po odstranění semen. Obecně lze říci, že stačí 4 až 5 kusů. Dále potřebujete 1 kg cukru. Způsob přípravy je následující:

  • Ovoce omyjte a nakrájejte na kousky (slupku ponechte).
  • Vše nastrouhejte na hrubém struhadle.
  • Vložte do sklenice a na každou vrstvu přidejte vrstvu cukru.
  • Na několik dní sklenici odstavte.
Doporučený článek:  Petržel oddálí stárnutí a zharmonizuje celý organismus. Skvělá je ve formě šťávy i výživné masky

Je dobré sklenici dvakrát denně protřepat, aby se cukr lépe promíchal s ovocem. Šťávu můžete používat průběžně, vždy ji ale mějte uloženou v chladu v lednici. Pokud ji chcete uchovat delší dobu, je třeba ji pasterizovat.

Zdroj: https://eatsmarter.com/recipes/quince-juice
.

Doporučené články