Pikantní chuť i zdravotní přínosy. Chilli koření je právem oblíbené

Dodává se jako koření do pokrmů, prohřívá tělo a může pomoci řešit zdravotní problémy. Smete odpadní látky a nežádoucí bakterie z lidského těla. Dle výzkumů může toto koření pomoci potlačit vývoj rakovinných buněk v plicích a zbavit jedince migrénových bolestí. K čemu jinému je dobré chilli koření?

Proč je chilli jedinečné

Chilli papričky jsou známé tím, že mají nízký obsah kalorií, pikantní chuť a obsahují velkou dávku vlákniny. Obsažený kapsaicin má protirakovinné vlastnosti a má příznivý účinek na léčbu žaludečních vředů. Kromě toho chilli podporuje činnost oběhového systému, má analgetický účinek a pozitivně působí na imunitní systém. Chilli papričky jsou bohaté na:

  • vitamín C (100 gramů chilli dodá tělu 240 procent jeho denní potřeby),
  • vitamín A, B6,
  • hořčík, železo,
  • draslík a mangan.
Doporučený článek:  Vejce vařená správnou dobu nevytvoří okolo žloutku modrý okraj

To není konec zázračných vlastností koření, které tak ochotně přidáváme do pokrmů. Kapsaicin (zodpovědný za pikantní chuť chilli papriček) dodává nejen štiplavou chuť, ale také urychluje spalování tuků a je spojencem v boji proti nadváze.

Zdroj obrázku: Freepik

K čemu je chilli dobré?

Chilli paprička prohřeje tělo a pomáhá při čištění dýchacích cest. Zmenšuje sekreci v nose a nosních dutinách. Chilli má také analgetické a antikoagulační účinky. Kromě toho pomáhá snižovat hladinu špatného LDL cholesterolu v krvi a zlepšuje fungování kardiovaskulárního a trávicího systému.

Doporučený článek:  Květáku se mnozí zbytečně vyhýbají. Zkušení kuchaři znají trik, který ho během vaření zbaví zápachu

Chilli proti rakovině

To není konec prospěšných vlastností chilli. Obsažený kapsaicin může pomoci inhibovat vývoj rakovinných buněk v plicích, prostatě, mozku a tlustém střevě. A co víc, snižuje riziko rakoviny a zpomaluje proces stárnutí. Vědci prokázali, že kapsaicin zabraňuje šíření bakterií Helicobacter pylori, Pseudomonas aeruginosa a Salmonella typhimurium. Jsou to právě ony, které přispívají k rozvoji peptického vředového onemocnění dvanáctníku a žaludku.

Zdroj: https://www.conserve-energy-future.com/benefits-chili-pepper.php, https://studyfinds.org/chili-peppers-beating-cancer/, https://cs.wikipedia.org/wiki/Chilli_papri%C4%8Dka, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32241189/, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8116601/, https://www.conserve-energy-future.com/benefits-chili-pepper.php
.

Doporučené články