Podzimní úroda je skvělou příležitostí pro upečení domácí pizzy

Zářivé barvy letních zahrádek se začínají vytrácet, ale to neznamená, že se musíte rozloučit se svěžími chutěmi inspirovanými zahradou. Ve skutečnosti je ideální čas využít bohatou úrodu z vlastní zahrady k vytvoření lahodné domácí pizzy.

Zahradní poklady

Září je měsícem, kdy zahrady překypují širokou škálou zeleniny a bylinek. Využijte této hojnosti tím, že do své pizzy přidáte čerstvé sezónní produkty. Některé skvělé možnosti, které je třeba zvážit, zahrnují:

  • Rajčata: Září je vrcholem rajčatové sezóny a nic nepřekoná chuť zralých domácích rajčat na pizze.
  • Paprika: Ať už červená, zelená, nebo žlutá, paprika dodá vaší pizze sladký a křupavý prvek.
  • Cuketa: Nakrájejte cuketu na tenké plátky a položte ji na pizzu pro jemnou, lehce sladkou chuť a příjemnou texturu.
  • Lilek: Pečený nebo grilovaný lilek dodává vaší pizze jedinečnou zemitou chuť, která se dobře hodí k jiné zahradní zelenině.
  • Čerstvé bylinky: Rozmarýn, bazalka, tymián a oregano mohou pozvednout chuť vaší pizzy svými vonnými tóny.
Doporučený článek:  Sušený kompot provoní celý byt. Dobrota nabitá vitamíny nenechá imunitu na holičkách
Zdroj obrázku: Freepik

Domácí těsto na pizzu

Začněte s domácím těstem na pizzu. Jeho výroba je překvapivě jednoduchá a výsledky jsou mnohem lepší než alternativy zakoupené v obchodě. Zde je základní recept:

Ingredience:

  • 2 a 1/4 lžičky aktivního sušeného droždí,
  • 1 a 1/2 šálku teplé vody,
  • 3 a 1/2 šálku hladké mouky,
  • 2 lžíce olivového oleje,
  • 1 lžička soli,
  • 1 lžička cukru.

Instrukce:

  1. V malé misce smíchejte teplou vodu, droždí a cukr. Nechte asi 5 minut odležet, dokud nezpění.
  2. Ve větší míse smíchejte mouku a sůl. Uprostřed udělejte důlek a nalijte do něj kvasnicovou směs a olivový olej.
  3. Míchejte, dokud se těsto nespojí, a poté ho hněťte na pomoučené ploše asi 5 minut.
  4. Těsto dejte do vymazané mísy, přikryjte vlhkou utěrkou a nechte asi 1–2 hodiny kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Doporučený článek:  Pohanková mouka nahradí pšeničnou ve všech směrech. Připravte dokonale nadýchané palačinky

Jakmile těsto vykyne, je čas sestavit pizzu

  1. Předehřejte troubu na 245 °C a vložte do trouby kámen na pizzu nebo pečicí plech obrácený vzhůru nohama, aby se zahřál.
  2. Na pomoučeném povrchu rozválejte těsto na pizzu na požadovanou tloušťku.
  3. Přeneste těsto na kus pečicího papíru.
  4. Těsto potřete olivovým olejem a přidejte tenkou vrstvu rajčatové omáčky.
  5. Navrstvěte čerstvou zahradní zeleninu, bylinky a jakékoli další přísady, které si přejete.
  6. Posypte oblíbeným sýrem, ať už je to mozzarella, feta, nebo parmazán.
  7. Pečicí papír se sestavenou pizzou opatrně nasuňte na rozpálený pizza kámen nebo plech v troubě.
  8. Pečte asi 12–15 minut nebo dokud kůrka zezlátne a sýr nabobtná a lehce zhnědne.
Doporučený článek:  Ryby v září se hodí grilovat, péct i k přípravě hřejivé polévky

Jakmile je vaše pizza upečená k dokonalosti, vyjměte ji z trouby, nechte minutu vychladnout a poté ji nakrájejte.

Zdroj: https://www.midwestliving.com/recipe/feeling-fall-pizza
.

Doporučené články