Bez mouky by nebylo mnoho potravin a lahodného pečiva. Až donedávna nic nedokázalo srazit pšeničnou mouku z prvního místa na seznamu kuchyňských nezbytností. Rozvoj stravovacího a dietního průmyslu umožnil vznik pohankové mouky. Jeho hodnoty ocení nejen vegetariáni a lidé na bezlepkové dietě, ale také každý gurmán a kulinářský nadšenec.
Čím je pohanková mouka zdravá?
Pohanková mouka má na tělo jedinečné účinky:
- pomáhá snižovat špatný cholesterol,
- snižuje krevní tlak,
- reguluje činnost trávicího systému, zabraňuje zácpě,
- snižuje riziko aterosklerózy,
- podporuje udržení normální tělesné hmotnosti,
- podporuje regeneraci svalů,
- urychluje střevní peristaltiku,
- přispívá k výstavbě kolagenu.
Pohanka je bohatým zdrojem bílkovin, vlákniny, vitamínů B a draslíku, hořčíku, fosforu a zinku. Zpracování pohanky na pohankovou mouku aktivuje tři důležité živiny: flavonoidy, které snižují množství absorbovaného cukru, třísloviny vykazující protirakovinné vlastnosti a inositol, který snižuje riziko metabolických onemocnění. Její kalorická hodnota se pohybuje kolem 335 kalorií na 100 gramů produktu.
Na co použít pohankovou mouku?
Pohanková mouka je ideální jako náhrada tradiční pšeničné mouky pro přípravu palačinkového těsta, knedlíků, těstovin a zahušťovacích složek polévek a omáček. Pohanková mouka je také vhodná pro některé pečivo – koláče, sušenky, a dokonce i chléb. Při přípravě kvasu na chléb kombinujte pohankovou mouku s pšeničnou v poměru 2 : 3. Taková kombinace způsobí, že hotový chléb bude bohatý, intenzivně voňavý a krásně propečený.
Pohankové palačinky
Složení:
- 1 šálek pohankové mouky,
- 1 šálek mléka,
- 1 šálek perlivé vody,
- 2 vejce,
- 2 lžíce oleje,
- špetka soli.
Příprava:
Nasypte pohankovou mouku a sůl do misky. Přidejte mléko, vodu a vejce, pak promíchejte do hladka. Přilévejte pomalu olej a neustále míchejte. Měla by být vytvořena konzistence jemného krému. Těsto nechte stát minimálně 30 minut, aby mouka nabobtnala a těsto se stalo sametově hladkým. Nalijte část těsta na suchou a vyhřátou pánev. Palačinky smažte po obou stranách, dokud nezhnědnou. Dále servírujte podle vlastní chuti.
Zdroj: https://www.livestrong.com/article/420014-what-are-the-benefits-of-buckwheat-flour/