Bez mouky by nebylo mnoho potravin a lahodného pečiva. Až donedávna nic nedokázalo srazit pšeničnou mouku z prvního místa na seznamu kuchyňských nezbytností. Rozvoj stravovacího a dietního průmyslu umožnil vznik pohankové mouky. Jeho hodnoty ocení nejen vegetariáni a lidé na bezlepkové dietě, ale také každý gurmán a kulinářský nadšenec.
Čím je pohanková mouka zdravá?
Pohanková mouka má na tělo jedinečné účinky:
- pomáhá snižovat špatný cholesterol,
- snižuje krevní tlak,
- reguluje činnost trávicího systému, zabraňuje zácpě,
- snižuje riziko aterosklerózy,
- podporuje udržení normální tělesné hmotnosti,
- podporuje regeneraci svalů,
- urychluje střevní peristaltiku,
- přispívá k výstavbě kolagenu.
Pohanka je bohatým zdrojem bílkovin, vlákniny, vitamínů B a draslíku, hořčíku, fosforu a zinku. Zpracování pohanky na pohankovou mouku aktivuje tři důležité živiny: flavonoidy, které snižují množství absorbovaného cukru, třísloviny vykazující protirakovinné vlastnosti a inositol, který snižuje riziko metabolických onemocnění. Její kalorická hodnota se pohybuje kolem 335 kalorií na 100 gramů produktu.
![](https://receptovnik.cz/wp-content/uploads/7017/pohankova-mouka-nahradi-psenicnou-ve-vsech-smerech-pripravte-dokonale-nadychane-palacinky.jpg)
Na co použít pohankovou mouku?
Pohanková mouka je ideální jako náhrada tradiční pšeničné mouky pro přípravu palačinkového těsta, knedlíků, těstovin a zahušťovacích složek polévek a omáček. Pohanková mouka je také vhodná pro některé pečivo – koláče, sušenky, a dokonce i chléb. Při přípravě kvasu na chléb kombinujte pohankovou mouku s pšeničnou v poměru 2 : 3. Taková kombinace způsobí, že hotový chléb bude bohatý, intenzivně voňavý a krásně propečený.
Pohankové palačinky
Složení:
- 1 šálek pohankové mouky,
- 1 šálek mléka,
- 1 šálek perlivé vody,
- 2 vejce,
- 2 lžíce oleje,
- špetka soli.
Příprava:
Nasypte pohankovou mouku a sůl do misky. Přidejte mléko, vodu a vejce, pak promíchejte do hladka. Přilévejte pomalu olej a neustále míchejte. Měla by být vytvořena konzistence jemného krému. Těsto nechte stát minimálně 30 minut, aby mouka nabobtnala a těsto se stalo sametově hladkým. Nalijte část těsta na suchou a vyhřátou pánev. Palačinky smažte po obou stranách, dokud nezhnědnou. Dále servírujte podle vlastní chuti.
Zdroj: https://www.livestrong.com/article/420014-what-are-the-benefits-of-buckwheat-flour/