Sušený kompot má jedinečnou chuť a typickou vůni, která se vznáší během zimy v mnoha domácnostech. Je dokázáno, že tento kompot obsahuje velké bohatství živin s fantastickými zdravotními účinky. Jak tento skvělý kompot připravit?
Vlastnosti sušeného kompotu
Sušený kompot by neměl chybět na žádném stole. Jeho chuť a vůně jsou spojeny s chladným obdobím roku. I když se většinou připravuje především na Vánoce, odborníci doporučují tento kompot podávat častěji, a nejen o svátcích. Kompot má mnoho zdraví prospěšných vlastností a vitamínů. Sušený kompot je bohatý na vitamín C. Tento vitamín je skvělý pro posílení imunity. Vitamín A působí dobře na zrak, vitamín K podporuje srážlivost krve a vitamín B je potřebný pro činnost nervové soustavy.
Diabetici by se měli kompotu vyhnout
Ani přes všechny výhody není sušený kompot vhodnou volbou pro diabetiky. Diabetici, kteří chtějí tento kompot ochutnat, by se měli nejprve poradit se svým lékařem. Odborníci také nedoporučují dávat kompot kojencům a malým dětem.
Základní ingredience pro výrobu kompotu
Aby kompot získal svou specifickou chuť a vůni, měl by se připravovat z jablek, hrušek a švestek. Někdy se mohou přidat i další přísady, například fíky, meruňky nebo pomeranče. Kompotované sušené ovoce zajistí zdraví, vitalitu a dlouhověkost.
Recept na sušený kompot
Sušený kompot se připravuje ze sušeného ovoce s aromatickým kořením. Hotovou směs koření si můžete koupit v obchodě nebo si ji připravit sami. Pro vaření kompotu zvolte velký hrnec. Na jeden litr vody použijte zhruba 100 gramů jablek, stejné množství hrušek a pět švestek. Vaření sušeného ovoce trvá několik hodin. Sušené ovoce omyjte a namočte do vody alespoň na 2–3 hodiny. Jakmile ovoce vložíte do hrnce, přidejte několik zrnek kardamomu, medu, anýzu a tyčinku skořice. Kompot vařte na mírném plameni 40–45 minut. Po vychladnutí dejte kompot do lednice.
Zdroj: https://www.thespruceeats.com/dried-fruit-compote-2122158