Proti mravencům v zahradě lze bojovat aromatickými rostlinami, moukou nebo horkou vodou

Mravenci jsou drobný hmyz, který lze nalézt téměř v každé zahradě. I když se mohou zdát na obtíž, mravenci jsou pro zahradu v některých ohledech prospěšní. Mohou jí však také ublížit, zvláště když začnou hospodařit a starat se o mšice, které mohou poškodit rostliny.

Vliv mravenců na zahradu

Mravenci mohou zahradě prospět hned několika způsoby. Za prvé pomáhají provzdušňovat půdu tím, že ji tunelují. To zlepšuje odvodnění půdy a umožňuje kyslíku dostat se ke kořenům rostlin, což podporuje zdravý růst. Kromě toho mohou mravenci pomáhat kontrolovat škůdce, jako jsou housenky a blechy, tím, že je loví nebo před nimi brání rostliny.

Doporučený článek:  Nachystejte si pirohy do zásoby. Díky dvěma metodám mražení už nebudou lepit

Dalším způsobem, jak mohou mravenci pomoci zahradě, je distribuce semen. O některých druzích mravenců je známo, že roznášejí semena tím, že je přenášejí na nová místa, což může pomoci zvýšit rozmanitost rostlin v zahradě a podpořit růst nových rostlin.

Mravenci mohou také pomoci rozkládat organickou hmotu v zahradě. Je známo, že konzumují mrtvý hmyz, zbytky rostlin a další organický materiál, což pomáhá recyklovat živiny a zlepšovat kvalitu půdy.

Na druhou stranu mohou ale mravenci také způsobit škody. Jedním ze způsobů, jak mohou mravenci poškodit zahradu, je farmaření a péče o mšice, které způsobují poškození listů a stonků a vylučují lepkavou látku zvanou medovice, která může přitahovat další škůdce, jako jsou třeba vosy.

Doporučený článek:  Nezapomeňte nakrmit i své rostliny. Obzvláště na podzim zahrada ocení jedinečnou čedičovou moučku
Zdroj obrázku: Freepik

Jak se zbavit mravenců na zahradě

Existuje několik způsobů, jak se zbavit mravenců na zahradě pomocí přírodních metod. Jednou z nich je použití pachů, které mravenci nemají rádi, jako je máta peprná, skořice a česnek. Přírodní repelent proti mravencům vytvoříte smícháním několika kapek esenciálního oleje s vodou v rozprašovači a rozprášením po zahradě.

Další metodou je použití mouky. Mravenci neumí strávit mouku, takže pokud s ní přijdou do styku, nakonec zemřou. Chcete-li použít tuto metodu, posypte mouku kolem stezek mravenců nebo poblíž hnízd.

Doporučený článek:  Škůdce v květináči prozradí plátek čerstvé okurky. Včasný zásah může rostliny zachránit

Horká voda může být také účinným způsobem, jak se mravenců zbavit. Mraveniště jednoduše zalijte vroucí vodou, abyste mravence zabili. Tato metoda by ale měla být používána s opatrností, protože může poškodit rostliny a jiný užitečný hmyz.

Zdroj: https://www.gardenersworld.com/how-to/grow-plants/how-to-get-rid-of-ants/
.

Doporučené články