Rýži ozvláštní koření nebo zelenina, ze zbývající přílohy můžete vytvořit zcela jiný pokrm

Rýže, skromná příloha, která se nachází v bezpočtu kuchyní po celém světě, má pověst prostého a nezajímavého jídla. S několika kreativními vychytávkami a nápady však můžete nudnou rýži proměnit v lahodné jídlo. Navíc pokud máte problémy s častými zbytky rýže, nebojte se. Existuje mnoho způsobů, jak ji využít a proměnit v něco chutného. V tomto článku vám přinášíme tipy na ozvláštnění nudné rýže a poskytneme nápady, jak využít zbytkovou rýži.

Takto rýži posunete na vyšší úroveň

Chcete-li zvýraznit chuť obyčejné rýže, přidejte během vaření do vody bobkový list, tyčinku skořice nebo pár hřebíčků. Můžete také zkusit použít zeleninový nebo kuřecí vývar místo vody pro větší hloubku chuti. Koření a bylinky také dokážou přeměnit obyčejnou rýži na lahodný pokrm. Experimentujte s různými kombinacemi, jako je kmín a koriandr, kurkuma a kardamom nebo rozmarýn a tymián. Koření opečte na suché pánvi, aby uvolnilo esenciální oleje, než je přidáte do vody na vaření. Voňavá a chutná rýže se okamžitě stane hvězdou jídla.

Doporučený článek:  Javorový sirup nahradí cukr, hodí se také do redukčního jídelníčku

Dodejte rýži živost přidáním různých druhů zeleniny. Na pánvi s trochou oleje orestujte na kostičky nakrájenou cibuli, mrkev, hrášek, papriku nebo jinou oblíbenou zeleninu. Jakmile jsou uvařené, vmíchejte je do rýže. Zelenina nejenže dodá barvu, ale také jinou texturu a chuť.

Zdroj obrázku: Freepik

Co dělat se zbytky rýže?

Zbytky rýže často přijdou nazmar, ale mohou být základem mnoha lahodných pokrmů. Zde je několik nápadů, jak ji skvěle využít:

  • Smažená rýže: Smažte rýži s nakrájenou zeleninou, proteinem dle vlastního výběru a oblíbeným kořením, abyste vytvořili rychlou a výživnou smaženici.
  • Rýžový salát: Studenou rýži smíchejte s nakrájenou čerstvou zeleninou, bylinkami a pikantním dresinkem pro osvěžující salát.
  • Rýžový nákyp: Uvařte rýži v mléce s cukrem, skořicí a vanilkou, abyste vytvořili lahodný dezert. Doplňte ovocem, ořechy nebo kakaem pro větší požitek.
  • Plněné papriky: Smíchejte rýži s mletým masem nebo fazolemi, bylinkami a kořením a použijte ji jako náplň do vydlabaných paprik. Pečte, dokud paprika nezměkne a náplň se neprohřeje.
  • Rýžové krokety: Smíchejte rýži s rozšlehanými vejci, strouhaným sýrem, strouhankou a dalšími požadovanými přísadami. Ze směsi vytvarujte malé kuličky a smažte do zlatova, abyste vytvořili lahodnou svačinku nebo přílohu.
Zdroj: https://www.bonappetit.com/test-kitchen/cooking-tips/article/how-to-make-white-rice-effed-it-up, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/collection/leftover-rice-recipes
.

Doporučené články