Chuť koblih je určena množstvím faktorů, včetně tuku, na kterém je smažíme. I když nestačí hledat výživovou hodnotu v tukových pochoutkách, neznamená to, že je můžeme připravit z čehokoliv. Výběr správného tuku je důležitý, aby vysokokalorické pochoutky nezničily naše zdraví.
Vyberte si menší zlo
Výběr tuku na smažení není jednoduchý úkol a nedává příležitost zvolit si jednoznačného favorita. Smažení je jedním z nejhorších způsobů tepelného zpracování. Smažené jídlo je vždy těžko stravitelné a jeho konzumace má řadu negativních zdravotních následků, zejména pokud se konzumuje často.
Neexistuje žádný tuk, který pod vlivem vysoké teploty zvyšuje výživovou hodnotu a má lepší vliv na naše zdraví. Klíčem je ve skutečnosti výběr tuku, který má nejméně negativní následky. Při výběru tuku jsou důležité jeho parametry. Jako například druh tuku, obsah nasycených, mononenasycených a polynenasycených mastných kyselin a bod kouře.
Nejzdravější tuky
Jak je známo, polynenasycené mastné kyseliny jsou pro zdraví nejvýhodnější, s důrazem na nejžádanější omega-3 mastné kyseliny. Mluvíme o rostlinných olejích lisovaných za studena, jako je olivový olej, řepkový olej a lněný olej. Ke smažení není vhodný kokosový olej. Má nízký kouřový bod, to znamená, že se rychle začne pálit a stává se toxickým pro zdraví.
Mnoho lidí, kteří už léta připravují domácí koblihy, tvrdí, že jedinou dobrou volbou je sádlo. Faktem je, že tento živočišný tuk má vysoký bod kouře, takže se nepřepaluje tak snadno. Problém je v tom, že tato vlastnost je způsobena nasycenými mastnými kyselinami a tyto, jak dobře víme, jsou nepříznivé pro srdce a celý oběhový systém. Druhou nevýhodou, na kterou poukazují koblihy smažené v sádle, je jejich charakteristická dochuť.
Zdroj: https://eu.providencejournal.com/story/lifestyle/food/recipes/2020/08/18/choosing-best-fats-for-frying-and-doughnut-recipe/42438951/