Ze zbytků potravin a jídel ještě vykouzlíme chutnou svačinu či jednoduchou večeři

Pokud jste někdy zůstali s nepoužitými potravinami po přípravě jídla a nevíte, co s nimi, nejste sami. Výhodou je, že existuje mnoho kreativních způsobů, jak využít zbytky potravin a připravit si chutná a výživná jídla. Zde jsou některé recepty na pokrmy ze zbytků, které vám pomohou snadno a efektivně využít potraviny.

1. Zeleninový vývar z vývarových zbytků:

Zbývá vám několik kousků zeleniny, které byste jinak vyhodili? Můžete je využít k přípravě domácího zeleninového vývaru. Stačí vařit zeleninu ve vodě spolu s několika bylinkami a kořením, dokud nezměkne. Poté přecedíme a máme hotový vývar, který lze použít jako základ pro polévky a omáčky.

Doporučený článek:  Maso můžeme upravit na mnoho způsobů. Vliv mají na jeho chuť i šťavnatost

2. Bramborové placky:

Zbyly vám vařené brambory? Můžete je využít k přípravě chutných bramborových placků. Stačí je rozmačkat, přidat strouhaný sýr, vejce, jemně nasekanou cibuli a koření podle chuti. Směs formujte do placků a smažte na pánvi dozlatova. Podávejte s kyselou smetanou nebo jinou omáčkou.

3. Restaurátorská omáčka:

Pokud zůstaly zbytky masa po nedělním obědě, můžete je využít k přípravě chutné restaurátorské omáčky. V hrnci orestujte cibuli, přidejte zbytky masa a naředěné masovým vývarem. Přidejte koření a bylinky podle chuti a nechte vařit do zhoustnutí. Omáčku podávejte k těstovinám, rýži nebo pečenému bramboru.

Doporučený článek:  Červená řepa stále dokáže překvapit. Je tajným lékem, který vyžene nachlazení z těla
Zdroj obrázku: Freepik

4. Rizoto se zbytky zeleniny:

Zbyly vám různé zeleniny, jako jsou papriky, hrášek, brokolice nebo cuketa? Můžete je využít k přípravě chutného rizota. Stačí je nakrájet na menší kousky a osmahnout na pánvi. Poté přidejte rýži a zalijte vývarem. Vařte a míchejte, dokud rýže nezměkne a vstřebá veškerou tekutinu.

5. Omeleta se zbytky zeleniny a sýrem:

Omeleta je skvělým způsobem, jak využít zbytky zeleniny, masa nebo sýra. Všechny ingredience smíchejte s rozšlehanými vajíčky a smažte na pánvi dozlatova. Můžete také přidat bylinky a koření podle chuti. Tato rychlá a jednoduchá snídaně či lehká večeře je vždy vítána.

Doporučený článek:  Naučte se připravit bešamel jako profesionál. Experimenty se v tomto případě nevyplatí

6. Restaurátorská pizza:

Pokud máte zbytky pizzy nebo chleba, můžete je využít k přípravě vlastní restaurátorské pizzy. Přidejte na ně zbytky rajčatové omáčky, nasekanou zeleninu, sýr a ostatní ingredience podle chuti. Pečte v troubě, dokud nejsou ingredience rozpuštěné a chléb je křupavý.

Tyto recepty na pokrmy ze zbytků vám pomohou využít potraviny efektivně a snadno. Nejenže šetříte peníze, ale také pomáháte snižovat množství odpadu. Buďte kreativní a experimentujte s různými kombinacemi zbytků, abyste vytvořili chutné a unikátní pokrmy.

Zdroj: https://www.bbcgoodfood.com/recipes/collection/leftovers-recipes
.

Doporučené články