Aby vánoční cukroví bylo skutečně dokonalé a dlouho čerstvé, je třeba dodržet několik tipů a triků:
- Používejte kvalitní suroviny: Kvalitní suroviny jsou klíčové pro výbornou chuť. Používejte čerstvé máslo, čerstvé vejce a vysoce kvalitní mouku a koření.
- Nechte těsto odpočívat: Těsto na cukroví často lépe chutná, když má možnost odpočívat v chladničce. Tím se zlepší jeho konzistence a chuť.
- Pečte s láskou: Pečení je umění. Sledujte recepty, ale také vaše smysly. Když budou sušenky na okraji lehce zlatavé, jsou hotové. Nenechte je příliš dlouho v troubě, aby nebyly přesušené.
- Uchovávejte v uzavřeném obalu: Po upečení a vychladnutí uchovejte cukroví v uzavřeném obalu, ideálně v kovové nebo skleněné dóze s těsněním, které zabrání vstupu vzduchu a udrží čerstvost.
- Vložte kostku chleba: Pokud máte tendenci, že vaše cukroví rychle ztrácí vlhkost, můžete do dózy přidat malou kostku čerstvého chleba. Chléb bude absorbovat přebytečnou vlhkost a udrží cukroví vláčné.
- Oddělujte druhy cukroví: Když ukládáte různé druhy cukroví do jednoho kontejneru, mohou se vzájemně ovlivňovat vůně a chutě. Je lepší mít pro každý druh cukroví samostatný kontejner nebo papírovou mísu.
- Vychlazujte v chladničce: Pokud máte nějaké druhy cukroví, které obsahují náplně nebo polevy, nechte je vychladit v chladničce, aby se polevy stáhly a ztuhly.
- Dodatečná ochrana proti vlhkosti: Do dózy s cukrovím můžete přidat malý pytel s přesýpkou, rýží nebo instantní ovesnou kaší. Tyto materiály absorbuji vlhkost a pomáhají udržet cukroví suché.
- Použijte pečicí papír: Mezi vrstvy cukroví v dóze umístěte pečicí papír. To pomůže zabránit přilepení a poškrábání sušenek.
- Dárek do igelitového sáčku: Pokud plánujete cukroví darovat, dejte ho do igelitového sáčku, před tím než ho zabalíte do dárkového balení. Sáček pomůže oddělit cukroví od dekorace a chránit ho před vlhkostí.
S těmito tipy a triky by mělo být vaše vánoční cukroví čerstvé a chutné. Můžete si tak užít nejen při pečení, ale i při sdílení s rodinou a přáteli během svátků.
Zdroj: https://www.tasteofhome.com/article/keeping-homemade-candy-fresh/