Kapra se vyplatí zařadit do jídelníčku nejen na Štědrý den

Kapr je jeden z nejdůležitějších symbolů štědrovečerní večeře. Tato ryba se jí ve většině domácností. Kapr je velmi zajímavá ryba a navíc má příznivý vliv na srdce a mozek.

Typická chuť kapra

Kapr nemusí chutnat každému. Má mnoho příznivců, ale je i mnoho těch, kteří ho jedí jednou za rok jen kvůli tradici, a ne kvůli jeho chuťovým vlastnostem. Mnoha lidem vadí jeho blátivá chuť a velké množství kostí. Pokud znáte osvědčené způsoby, jak kapra této chuti zbavit, máte vyhráno.

Odstranění blátivé chuti

První způsob je velmi známý. Spočívá v zalití předem očištěného kapřího masa mlékem a ponechání ho v tomto nálevu přes noc v lednici. Druhým způsobem je obložení nakrájených podkov kapra cibulí nakrájenou na kolečka. Poté se posypou majoránkou a nechají několik hodin v ledničce. Kapr je nutričně velmi hodnotná ryba, která by měla být zařazena do jídelníčku.

Doporučený článek:  Čištění mikrovlnné trouby usnadní citron, jedlá soda a ocet
Zdroj obrázku: Freepik

Oči a břicho prozradí vitalitu kapra

Největší exempláře mohou dosahovat délky až 1 m, ale pro chuť je vhodné vybírat mnohem menší. Podle šéfkuchařů chutná nejlépe kapr o hmotnosti do 2 kg. Pokud koupíte větší ryby, existuje zde riziko, že budou plné tuku. Pokud si vyberete menší, bude mít více kostí. Ačkoli vám to nemusí být příjemné, při výběru se vyplatí dívat se rybám do očí. Zdravý a čerstvý kapr má totiž vypouklé a lesklé oči. Je také dobré podívat se na břicho ryby. Ideální ryba je ta, která má zakulacené břicho.

Doporučený článek:  Tradiční bigos lehce zkazí nahořklá chuť. Jídlo zachrání med, švestky nebo rozinky

Alternativa masa

Kapr obsahuje lehce stravitelné a plnohodnotné bílkoviny. Vyplatí se ho zařazovat do jídelníčku častěji. Pokud omezujete příjem drůbežího a červeného masa nebo jste je ze svého jídelníčku zcela vyloučili, je kapr skvělou alternativou.

Kapr je bohatý na omega-3 mastné kyseliny

Kapří maso je bohaté na mono- a polynenasycené mastné kyseliny, především na omega-3 mastné kyseliny, které jsou velmi cenné pro srdce a mozek. Díky těmto kyselinám se snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění, včetně aterosklerózy, ischemické choroby srdeční a infarktu myokardu. Mimo to zlepšují paměť, koncentraci a snižují pravděpodobnost mrtvice.

Zdroj: https://www.vinmec.com/en/news/health-news/nutrition/what-are-the-benefits-of-eating-carp/
.

Doporučené články