Nadýchané a jemné lívance jako od babičky: tajemstvím receptu je ďábelská přísada

Jaké jsou nejčastější vzpomínky na dětství nebo na prarodiče? Povětšinou se týkají oblíbených pokrmů, které jsou spjaty s dětstvím, třeba jako maminčina bábovka a jablečný štrúdl nebo babiččiny delikátní lívance. Jak je jen připravovaly, že byly nadýchané, až se na jazyku rozplývaly? Po letech zůstává v chuťových pohárcích známá chuť, ale recept zmizel, kdo ví kam. Nic není ztraceno, zázračný recept na nebesky chutné lívance byl objeven!

Lívance jako symbol dětství

Je až zvláštní, kolik lidí má určitá jídla spojená s dětstvím. V dospělosti plynou vzpomínky na dobu her a bezstarostnosti a vždy je doplňují určité pokrmy, které připravovaly maminky, častěji však babičky, které vždy věděly, čím potěšit vnoučata k večeři. Lívance mezi taková jídla rozhodně patří, ty od babičky chutnaly jinak než objednané v restauraci, byly měkounké, sladké a jemné, během chvilky nebyl na talířku ani jediný. A ty náplně! Domácí džemy, marmelády, povidla i ovocné či čokoládové omáčky neměly chybu.

Doporučený článek:  Květák smažený v palačinkovém těstíčku je to pravé pro letní večeři

Tajemství domácích lívanců

Lívance jsou jídlo, které zvládne připravit úplně každý, navíc recept není nikterak složitý a lze jej nalézt kdekoli na internetu. Přesto se s běžnými recepty nedocílí takové jedinečnosti, kterou měly lívance od babičky. Jak je to možné? Důležitá je struktura, protože delikátnost spočívá v naprosto jemné textuře a nadýchanosti, takové stačilo posypat moučkovým cukrem a chutnaly skvěle. A odpověď? Tajnou ingrediencí byla „ďábelská voda“ neboli lihovina, která se přidávala do těsta.

Zdroj obrázku: Freepik

Lívance s ďábelskou přísadou

Přidat pálenku do těsta? Zřejmě se některé dnešní maminky zhrozí, ale není třeba, alkohol se během smažení odpaří, těsto ale zůstane krásně nadýchané. Co je na přípravu těchto lívanců potřeba? Připravte si:

  • 500 g hladké mouky,
  • 40 g droždí,
  • 1,5 sklenice vlažného mléka,
  • 1 vejce,
  • 2 lžíce cukru,
  • 1 lžíci vanilkového cukru,
  • špetku soli,
  • 40 ml lihoviny,
  • olej na smažení.
Doporučený článek:  Steaky pro svou rodinu vařím ve vodě. Chutnají jim a já zvládnu z jednoho masa dvě jídla

Postup přípravy:

Do misky se nalije trocha teplého mléka a zasype se dvěma lžícemi cukru, přidá se droždí a pět lžic mouky. Po zamíchání se miska přikryje a nechá kynout asi 15 minut v teple. Poté si připravte velkou mísu, do které vsypejte zbylou mouku, vanilkový cukr, veprostřed vytvořte důlek a rozklepněte do něj vajíčko a zalijte zbytkem mléka.

Těsto prohněťte a po částech přidávejte kvásek, na závěr vlijte lihovinu a hněťte. Tím se dostane do těsta vzduch. Těsto vraťte do mísy, přikryjte utěrkou a nechte kynout v teple asi hodinu. Těsta bude asi dvojnásobek. Následně rozehřejte olej na pánvi a lžící vždy vlijte těsto a vytvarujte do placičky. Pečte z obou stran a pokládejte na papírovou utěrku, můžete podávat.

Zdroj: https://www.sheknows.com/food-and-recipes/slideshow/4819/boozy-pancakes-for-pancake-day/1/
.

Doporučené články