Dvě polévky, které zahřejí v mrazivých dnech

Co bude dnes k večeři? Vzhledem k tomu, že počasí je stále spíše deštivé a studené, bude ideální udělat si něco pro zahřátí, tedy lahodnou polévku. Máme pro vás dva návrhy. Dobrou chuť!

Cibulačka

Cibulová polévka je nesmrtelnou klasikou. Budete na ni potřebovat:

  • 60 dkg šalotky,
  • 2 lžíce másla,
  • 3 sklenice zeleninového vývaru,
  • 1 sklenici bílého vína,
  • 3 lžíce vlašských ořechů,
  • 15 gramů sýra eidamu,
  • sůl, pepř, tymián,
  • 1/2 lžičky sušeného tymiánu,
  • 8 plátků chleba.

Šalotku oloupejte, nakrájejte na plátky a orestujte na másle. Posypte solí, pepřem a tymiánem. Zalijte vývarem a vínem. Vařte cca 15 minut. Nakrájejte sýr na 8 kusů. Dejte plátky chleba na plech a lehce ogrilujte v troubě. Na každý kousek chleba položte kousek sýra a nechte ho rozpustit. Posypte ořechy a pečte další 2 minuty. Dochuťte polévku kořením, nalijte do misek a do každé přidejte sýrový toast.

Doporučený článek:  Jak udělat dokonalé volské oko podle profesionálních kuchařů. Základ je eliminace chyb
Zdroj obrázku: Freepik

Rajčatová rybí polévka

Chuť rajčat a ryby se dobře doplňuje. Polévku připravíte z těchto ingrediencí:

  • 1 kg ryb a mořských plodů (treska, losos, krevety),
  • 1 velká bílá cibule,
  • svazek husté pažitky,
  • 1 pórek,
  • 3–4 velké brambory,
  • 1/2 hlavy česneku,
  • 2–3 červené papriky,
  • 3–4 konzervovaná rajčata,
  • 200 ml suchého bílého vína,
  • 100 ml olivového oleje,
  • sůl,
  • mletý černý pepř,
  • 2–3 bobkové listy,
  • několik zrnek nového koření.

Ryby rozdělte na kusy. Umyjte papriky, zbavte je semínek a nakrájejte na proužky. Brambory oškrábejte a nakrájejte na plátky. Ve vyšší pánvi se silným dnem zahřejte olivový olej, přidejte cibuli nakrájenou na kroužky, nasekaný pórek, pažitku a nakrájený česnek. Počkejte, až zelenina změkne, a přidejte papriku. Po chvíli vhoďte brambory a rajčata. Dochuťte solí, přidejte bobkový list a nové koření. Vařte zakryté poklicí při nízké teplotě. Přidejte bílé víno a po chvíli kousky ryb a mořských plodů. Dochuťte pepřem a vařte asi 10 minut (aby se ryby nerozpadly, ale jejich maso bylo měkké).

Zdroj: https://www.bettycrocker.com/recipes/fish-and-tomato-soup/6795ffb8-be12-4622-a295-5d90669bde39, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/french-onion-soup
.

Doporučené články