Sůl je oblíbeným dochucovadlem. Problém je, že stačí pouze malé množství, což neumíme odhadnout. Většina lidí přesoluje jídla, a co je nutno ještě dodat, různé potraviny obsahují rovněž sůl. Takže když se to za celý den sečte, zkonzumujeme více soli, než bychom měli. Dlouhodobé přesolování jídel se negativně projeví také na zdraví lidského organismu. Jak se tedy naučit správně solit a čím můžeme sůl nahradit?
Naučte se správně solit
Když vaříte, nikdy nesolte více, než je potřeba. Ať si každý dosolí případně svou porci, jak uzná za vhodné, ale nejlepší je vynechat solničku úplně. Když přidáváme do jídla vývar, měli bychom se solení vzdát úplně, totéž platí o různých instantních dochucovadlech. Postupným snižováním soli v jídle postupně naučíme tělo odvyknout si od nepřiměřené dávky. Pokrmy si připravujte nejlépe sami. Snažte se sůl nahradit česnekem, cibulí, sušenými bylinkami, kurkumou, zázvorem apod.
Čtěte etikety potravin zakoupených v obchodech. Stejně tak dejte přednost zakoupení pečiva bez soli. Při chystání polévek asijského typu pamatujte na to, že obsahují 30–60 % soli na den v jedné porci. Velmi vhodnou snídaní jsou vločky s ořechy nebo sušeným ovocem.
Zelenina, ovoce a mléčné výrobky
Zařaďte zeleninu a ovoce na svůj jídelníček, pokud jste tak neučinili. Nebudete tak mít velkou chuť na sůl a potěšíte i své chuťové buňky. Syrovou zeleninu nikdy nesolte. Pozor na nakládanou zeleninu, ta rovněž obsahuje velké množství sodíku.
Do jídelníčku se vyplatí zařadit sýr cottage, žervé a měkký tvaroh. Naučte se vyrábět tvarohové pomazánky doma, než abyste je zakoupili v obchodech, bývají často přesolené. Nepřehánějte to ani s konzumací balkánského sýru, tvarůžků, hermelínů apod., obsahují dost soli.
Maso
Maso je další specifickou skupinou potravin. Nekonzumujte každodenně velké množství uzenin, místo toho si připravte libové maso (vařené, dušené, pečené). Nekupujte si nachystané maso v marinádě ke grilování, místo toho si připravte marinádu sami, ať víte, kolik soli vložíte do marinády. Vždy je lepší si připravit vše sami, abyste měli jídlo pod kontrolou.
Koření
Místo soli ochuťte jednotlivé pokrmy bylinkami, které si můžete sami vypěstovat. Mezi ně patří například:
- pažitka,
- bazalka,
- petržel kadeřavá,
- rozmarýn,
- řeřicha apod.
Opravdu se vyplatí nahrazovat sůl přírodní cestou. Nejenže pokrmy chytnou novou a zajímavější chuť, ale vaše tělo vám poděkuje.
Zdroj: https://www.health.harvard.edu/blog/10-tricks-to-reduce-salt-sodium-in-your-diet-2018072014281, https://www.nhs.uk/live-well/eat-well/food-types/salt-in-your-diet/, https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/sodium/art-20045479, https://www.thejoint.com/louisiana/bossier-city/bossier-city-18003/313668-are-pickled-foods-healthy, https://www.nhlbi.nih.gov/health/educational/healthdisp/pdf/tipsheets/Use-Herbs-and-Spices-Instead-of-Salt.pdf