Populární italská zelenina pocházející ze Středomoří je nejen chutným doplňkem jídel, ale také skutečnou vitamínovou bombou. Italové patří mezi největší vývozce této rostliny. Máte-li možnost, určitě ji zařaďte do svého jídelníčku.
Vlastnosti artyčoku
Artyčoky jsou vynikajícím zdrojem vitamínů a minerálů. Obsahují vitamín C, vitamíny B, vitamín E, ale také draslík, zinek, fosfor, vápník, hořčík a železo. Není však pochyb o tom, že jednou z nejdůležitějších složek artyčoku je inulin. Je to přírodní probiotikum, které reguluje práci zažívacího traktu a dává pocit sytosti, který může účinně podporovat hubnutí.
Další cennou složkou, kterou najdeme v artyčocích, jsou polyfenoly. Jde především o kyselinu chlorogenovou, kyselinu kumarovou, kyselinu ferulovou, cynariny, apigeniny a antokyany. Jedná se o silné antioxidanty, které se vyznačují protirakovinnými účinky. Cynarin má také choleretické účinky. Díky cennému složení se artyčoky používají také v kosmetice. Na trhu může najít krémy, masky nebo balzámy s artyčokem.
Využití artyčoku
Díky svému vzácnému složení se artyčoky doporučují pacientům s problémy a nemocemi, jako jsou cukrovka, onemocnění jater, ateroskleróza, vysoký cholesterol, onemocnění žaludku, onemocnění žlučových cest a žlučníku, vysoká hladina cukru v krvi, nevolnost, plynatost a zácpa, deprese.
Artyčoky jsou připraveny ke konzumaci po tepelné úpravě. Jsou skvělým doplňkem jídel zejména italské kuchyně. Vzhledem k charakteristické mírně hořké chuti nemusí sednout každému. Kontraindikace použití přípravků s artyčoky je alergie na rostliny čeledi Asteraceae a bilární obstrukce. Užívání přípravku během těhotenství nemá žádné kontraindikace, ale měli byste se předem poradit se svým lékařem.
Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/artichoke-benefits