V podzimní kuchyni nesmí chybět dýně, kraluje našim kuchyním několik měsíců. Je dobré vědět, že některé druhy můžeme konzumovat i syrové. Podává se ve formě carpaccia, jako přísada do salátů, koktejlu nebo džusu. Je to příjemné zpestření mnoha jídel, ale také nutričně zdravá bomba.
Síla živin syrové dýně
Spousta lidí neví, že dýně je z biologického hlediska ovoce. Všichni ji automaticky považujeme za zeleninu. Známe přibližně 22 druhů dýní. Z toho se jen dvě dají konzumovat i bez tepelné úpravy. Mluvíme o máslové a hokkaido dýni. Dokonce syrové nabízejí mnohem více živin než upravené tak jako většina ovoce a zeleniny.
Syrová dýně má vyšší obsah biologicky aktivních složek. Najdeme v ní mnoho vitamínu A, C, E, vitamínů skupiny B a minerálů s důrazem na hořčík, draslík, mangan, vápník a železo. Je bohatá na karoteny. Obsahuje alfakaroten, betakaroten, lutein a zeaxantin. Jsou to silné antioxidanty, které příznivě působí na oči a kůži.
Využití syrové dýně
Výhody máslové dýně: Jemná máslová a nasládlá dužina máslové dýně je ideální občerstvení a doplněk do salátů. Může se jíst samostatně a v kombinaci s jinou zeleninou jako alternativa k mrkvi. Křupavá dužina máslové dýně, nakrájená na tyčinky, připomíná mrkev. Chutná dobře nejen ve formě salátů, ale také jako přídavek do šťáv a koktejlů.
Hokkaido dýně. Je dobré vědět, že slupka z dýně hokkaido je jedlá. V syrové verzi bude dýně hokkaido fungovat jako přísada do šťáv, koktejlů, salátů a také hlavní ingredience zeleninového carpaccia. Navzdory mnoha zdravotním výhodám ne každý může jíst syrovou dýni. Pozor by si měli dávat hlavně lidé s jemným trávicím traktem. Syrová dýně může mít za následek bolest žaludku, zažívací potíže a průjem.
Zdroj: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-pumpkin, https://www.britannica.com/plant/pumpkin, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23561092/, https://www.gardenia.net/plant/cucurbita-moschata-winter-squash, https://www.healthline.com/nutrition/can-you-eat-pumpkin-raw