Jedním z nejoblíbenějších nápojů je káva. Její historie sahá až do 1. století př. n. l. Nicméně známější jsou zmínky z historie, kdy kávovník byl pěstován v Jemenu ve 13. století. Poté byla dostupná v Persii, Turecku, Egyptu a Sýrii v 16. století. Ať už patříte mezi milovníky, nebo jste ji začali pít jen tak čistě ze zvyku, je důležité, jakým způsobem ji skladujete. Nesprávným uskladněním hrozí zvýšené riziko zatuchnutí, až znehodnocení chuti kávových zrn. Zjistěte tedy, jestli patříte do skupiny těch, co správně skladují kávu, nebo ne.
Dodržujte správné zásady skladování
Velmi častým způsobem skladování kávy je v dóze. Po zakoupení přesypáváme kávu právě do těchto dóz, aby si mletá káva nebo kávová zrna dokázaly udržet co nejdéle své aroma. Důležitý je typ sklenice, v jaké hodláte kávu uchovávat. Slunce a vysoká teplota mají výrazný vliv na chuť kávy. Nabízí se tedy otázka, jak správně skladovat kávu.
Skleněnou nádobu schovejte do skříňky, která bude chráněna zároveň před slunečním svitem a vysokými teplotami. Zvolte raději sklenici z tmavého skla. Důležité je také zmínit, že vhodným prostředím je chladné, ale suché místo.
Lednice není nejvhodnějším místem
Lidé často volí lednici jako nejvhodnější místo pro uskladnění kávy. Ne vždy se jedná o nejlepší nápad. Káva má totiž schopnost pohlcovat pachy a z tohoto důvodu je často používaná jako osvěžovač vzduchu. Bohužel v případě lednice káva pohltí okolní pachy, což vede k znehodnocení chuti samotné kávy. Pokud i tak trváte na skladování kávy v lednici, zvolte opravdu velmi těsnou a odolnou skleněnou nádobu.
Ideální prostředí
Nejvhodnějším místem pro skladování kávy je tedy suché, tmavé místo s pokojovou teplotou. Samotná káva by měla být v těsné nádobě, která nepropouští světlo. Kávu můžete klidně ponechat v původním obalu, který chrání před sluncem a výkyvy teplot. Nezapomeňte také na sponu nebo jiný způsob zajištění obalu, aby nedošlo k zatuchnutí kávy.
Zdroj: https://www.thespruceeats.com/how-to-store-coffee-765325