Seitan zachutná nejen veganům. V tradičních receptech i orientální kuchyni snadno nahradí masové kousky

Máte rádi chuť masa, ale jeho konzumaci plánujete z různých důvodů omezit? Pak sáhněte po seitanu. Tato pochoutka veganské kuchyně vás mile překvapí. Má přitom dlouhou historii – už před více než šesti stoletími jej čínští mniši získávali z pšeničné mouky. Konzistencí i chutí se podobá kuřecímu či kachnímu masu.

Jak seitan připravit?

Seitan je k dostání v obchodech se zdravou výživou, ale dostává se i do supermarketů. Nejčastěji ho najdeme v blízkosti tofu, humusu a dalších vegetariánských a veganských pochutin. Bez problémů si ho však připravíme i doma. Stačit nám budou dva kilogramy pšeničné mouky (obyčejné bílé) a trocha vody.

Mouku odvážíme do mísy a postupně přiléváme vodu, dokud nevznikne těsto podobné konzistence jako při pečení chleba. Poté hmotu ponoříme na 45 minut do studené vody. Po této době ho ještě ve vodě hněteme prsty, aby se uvolnil škrob. Když voda získá mléčné zbarvení, vyměníme ji a pokračujeme v tom samém, dokud voda nezůstane čirá. Získáme lepivou plastickou hmotu bez chuti. Tu jí dodá až koření.

Zdroj obrázku: Freepik

Koření je základ

Podle originální receptury se seitan ochucuje sójovou omáčkou, řasou kombu a česnekem. V širokém hrnci přiveďte k varu 5 litrů vody, přidejte 100 ml sójové omáčky, 15 až 20 gramů řasy a 1 až 2 lžičky mletého česneku. Hmotu rozdělte na malé kousky a vytvarujte z nich placičky. Jednu po druhé vhazujte do vroucí vody a míchejte, aby se nepřichytily k hrnci. Jejich objem se asi ztrojnásobí. Vařte 45 minut, aby seitan dobře nasákl koření.

Hotový seitan můžete dusit, smažit, marinovat, vařit tradičním způsobem, dusit i obalovat. Nakrájený seitan lze přidat do polévky či omáčky. Je zdrojem makroživin a řady minerálů, například železa, vápníku a fosforu. Má nízký obsah tuků a sacharidů. Ve srovnání s masem je seitan lépe stravitelný a levnější, nemohou ho však konzumovat lidé s alergií na pšenici a s celiakií.

Zdroj: https://iamafoodblog.com/seitan/
.

Doporučené články