Léto a teplé večery k sobě neodmyslitelně patří. Je příjemné sedět venku na terase a užívat si čerstvého povětří. Oblíbenou činností je grilování, které se stává stále více populární. Nejčastěji lidé na roštu připravují různé druhy masa. Existuje ale také zdravější alternativa, nebo minimálně doplněk masových pokrmů? Ugrilujte si zeleninu.
Jaký gril si pořídit?
Pokud grilujete na zahradě, můžete si koupit gril na dřevěné uhlí, plyn nebo elektřinu. Mezi klasiku patří první jmenovaný. Spousta lidí se shoduje na tom, že na dřevěném uhlí je připravené maso nejchutnější. Dostane typickou chuť a báječnou vůni.
Nemáte-li k dispozici zahradu, ale máte třeba balkon, je vhodné si pořídit elektrický gril. Na něm lze pracovat i v kuchyni. Takže i když váš byt je bez balkonu, tak se grilování věnovat také můžete.
Proč nahradit maso při grilování zeleninou
Zeleninu na gril dávají především vegetariáni a vegani, kteří nejedí maso. Ale i milovníci masových pokrmů si mohou připravit na roštu některé druhy zeleniny. Stanou se příjemným zpestřením, odlehčí masové jídlo.
Ke grilování se ideálně hodí cuketa. Je to zelenina, jež se na zahradě velmi často urodí ve velkém množství. Když ji dáte na rošt a patřičně dochutíte, zjistíte, jak výborně chutná. Určitě zachutná zejména dětem, které mnohdy maso odmítají.
Grilovaná cuketa
Na grilování cukety byste si měli připravit kromě zmíněné zeleniny ještě:
- rostlinný olej (nejlépe olivový, ale může být i řepkový nebo slunečnicový),
- čerstvý česnek,
- pepř, sůl, čerstvé nebo sušené byliny dle chuti (bazalka, oregano, případně grilovací koření).
Cuketu nebudete loupat, ale necháte ji ve slupce. Je vhodná cuketa mladá. Nakrájíte ji na plátky silné asi 1 centimetr. Česnek oloupete, protlačíte lisem a smícháte s olejem, solí a kořením. Touto směsí potřete cukety a necháte chvíli odležet, aby do sebe natáhly aroma koření. Pak dáte na gril a grilujete do měkka.
Zdroj: https://www.spendwithpennies.com/grilled-zucchini/