Sušení hub vám umožní, abyste si vychutnali příjemnou chuť hub po celý rok. Jakmile je nasbíráte v lese a přinesete domů, musíte je očistit a potom usušit. A samozřejmě také správně skladovat. Jedině tak si jejich chuť i nutriční hodnotu užijete po mnoho měsíců. Vyzkoušejte moderní i tradiční metody sušení hub, které zaručeně fungují.
Jak správně připravit houby na sušení?
V první řadě houby důkladně očistěte. Pečlivě je zkontrolujte a podívejte se, jestli v nich nejsou červi nebo nejsou jinak poškozené. Nikdy houby nemyjte a nenamáčejte je. Voda se dostane do struktury houby a budete je sušit mnohem déle. Houby i tak obsahují dost vody, takže další nepotřebují.
Sušení hub v troubě nebo na slunci
Sušení v troubě při teplotě 50 stupňů s pootevřenými dvířky je skvělou domácí metodou. Jednoduše vyložte plech pečicím papírem a vyskládejte na něj plátky větších hub nebo celé houby, jestli jsou malé. Pokud máte doma sušičku na potraviny, můžete ji k těmto účelům samozřejmě využít.
Posbírali jste houby a venku stále svítí slunce? Jestli ano, můžete je rozložit na síto nebo rošt a nechat několik dnů na slunci. Houby se zbaví veškeré přebytečné vody a budou usušené. Nezapomeňte je zakrýt prodyšnou látkou, aby se k nim nedostal prach a další nečistoty.
Usušte houby na radiátoru nebo kamnech
Klasickou metodou je nakrájení hub na plátky, natažení na nit a pověšení nad sporák nebo radiátor. Tento způsob bude chvíli trvat, ale díky teplu se houby spolehlivě usuší. Pamatujte, že tato metoda funguje pouze u větších hub, protože menší se neudrží a spadnou.
Skladování sušených hub
Dlouhé trvanlivosti dosáhnete jedině v případě, že budete houby správně skladovat. Nejlepší je skleněná nebo kovová dóza, kterou lze vzduchotěsně uzavřít. Uskladněte ji na tmavé a suché místo. A budete moci houby používat po mnoho měsíců.
Zdroj: https://grocycle.com/how-to-dry-mushrooms/