Sleď na cikánský způsob ozvláštní tradiční štědrovečerní menu

Sled je druhá nejoblíbenější ryba na svátečním stole, hned po kaprovi. Každý kuchař má své vlastní způsoby, jak ho připravit. Po nějaké době však mohou klasické recepty nudit členy domácnosti, takže letos stojí za to sáhnout po novém receptu.

Příprava sledě

V obchodech obvykle kupujeme solené nebo čerstvé sledě. V obou případech by se ryby měly namočit správně. Tímto způsobem se zbavíme přebytečné soli a silné rybí vůně. Dalším plusem je, že sleď získává lepší strukturu – je křehčí a měkčí. V závislosti na velikosti ryb a jejich typu by se měl čas namáčení upravit. Čerstvé ryby se namočí asi na 12 – 18 hodin.

Doporučený článek:  Bramborové slupky lze upéct jako lupínky, hodí se také do vývaru

Upozorňujeme, že voda se musí měnit nejméně dvakrát. Po namočení ryb můžete sundat kůži a odstranit kosti. Čas namáčení se může výrazně zkrátit, vybereme-li si sledě ze skladové police. Takovému filé je dostatečné namočení 2-3 hodiny. Pokud je sleď stále příliš slaný, stojí za to jej udržet déle v čisté tekutině. Odvážnější si mohou namočit sledě do mléka, podmáslí nebo piva.

Zdroj obrázku: Freepik

Recept na cikánského sledě

Na přípravu budete potřebovat 500 g sledě, 3 polévkové lžíce řepkového oleje, 2 polévkové lžíce hořčice, kečup, velkou cibuli, 4 nakládané okurky, půl čajové lžičky cukru nebo medu, půl čajové lžičky sladkého pepře, čtvrtina čajové lžičky pepře a sůl chuti. Marinádu začnete připravovat tak, že si očistíte a nakrájíte cibuli na velké kostičky. Na pánvi si zahřejte olej a vložte cibuli. Smažte do sklovita. Když je cibule měkká, zmenšete oheň a přidejte kečup, hořčici, cukr nebo med a pepř.

Doporučený článek:  Dýně v octovém nálevu obohatí jídelníček o nové chutě

Pravidelně míchejte a čekejte, dokud se omáčka nezačne vařit. Oheň vypněte a nechte omáčku vychladnout. Po vychladnutí můžete přidat nakládané okurky nakrájené na malé kostičky a sledě nařezané na hrubší plátky. Vše jemně zamíchejte a přeneste do uzavřené nádoby a nechte v chladničce několik hodin. Nejlepší je nechat sledě odleží přes noc. Před podáváním můžete ozdobit čerstvou petrželkou.

Zdroj: https://www.yummly.com/recipes/herring-fish
.

Doporučené články