Běžnou součástí jídelníčku jsou brambory a pokrmy z nich připravené. Hodí se při vaření i pečení sladkých a slaných jídel. Výborně chutnají pečené brambůrky. Děti mají oblíbené klasické hranolky, na které se brambory také používají. Nejčastěji se brambory pro další přípravu oloupají a slupky se vyhodí do koše. To je velká chyba. Naučte se z bramborových slupek udělat lahůdku.
Co všechno brambory obsahují
Brambory jsou bohaté na sacharidy, přitom jsou ale považovány za dietní potravinu, protože obsahují méně sušiny než obiloviny. Najdeme v nich škrob, cukry, bílkoviny a tuky, z vitamínů C, B1, B2, B3, K a z minerálů železo, zinek, měď, hořčík, nikl, vápník a draslík.
Jedná se tedy o veskrze zdravou potravinu, kterou je možné si dopřávat téměř každý den. Receptů z brambor je celá hromada, takže je z čeho vybírat, abyste pokaždé připravili jiné jídlo.
Smažené bramborové slupky
Je třeba si říct, proč bramborové slupky nevyhazovat. Obsahují totiž hodně vlákniny, proto by neměly v koši končit. Když je důkladně omyjete a osušíte, můžete i z nich usmažit nebo v troubě upéct chutné bramborové lupínky.
Stačí k umytým bramborovým slupkám přidat sůl, pepř a rostlinný olej. Dochutit je lze jakýmkoliv kořením, které máte rádi – grilovací, česnekové, gyros. Záleží na vás. Slupky důkladně promíchejte, aby se olej do nich rovnoměrně rozprostřel, a dejte je na plech.
Pak už jen stačí dát plech do předehřáté trouby na teplotu 180 °C a péct po dobu asi deseti minut, případně více. Pozor na to, abyste slupky nespálili. Měly by být upečené do křupava.
Vývar z bramborových slupek
Kromě smažení bramborových slupek je možné ještě využít vaření. Opět je omyjete a dáte do hrnce s vodou. Přidáte cibulové slupky, mrkvové slupky, listy pórku, nové koření, celý pepř a bobkový list. Povaříte asi dvě hodiny. A máte základ pro přípravu omáček.
Zdroj: https://montanahappy.com/potato-peels/