Každá hospodyňka má svůj oblíbený a osvědčený recept na palačinky. Přesně ví, kolik má přidat mouky, vody či mléka, aby měly perfektní konzistenci. Co když ale po ruce nemáte šlehací metlu ani mixér? Palačinky si můžete připravit i ve sklenici, budou stejně dobré jako ty, které byste připravili tradičním způsobem.
Pamatujte na tato pravidla
Při smažení palačinek se vyplatí dodržovat několik pravidel. Do těsta je dobré přidat trochu oleje, palačinky se pak nebudou lepit na pánev. Mouka by měla být prosátá, aby těsto bylo jemnější. Fungovat bude bílá pšeničná i celozrnná mouka, ale také rýžová, špaldová nebo žitná. Voda do těsta by měla být převařená, ale můžete ji nahradit i mírně perlivou, těsto bude nadýchanější.
Než palačinky začnete smažit, dopřejte těstu půlhodinový odpočinek. Jednotlivé placky smažte z obou stran a několikrát je během tepelné úpravy obracejte, aby nebyly suché. Palačinky je dobré smažit zakryté, to zabrání vysychání těsta. Obvykle k přípravě palačinek používáme šlehací metlu nebo mixér, pokud je ale z různých důvodů použít nemůžeme, poslouží nám i obyčejná zavařovací sklenice. Podívejte se na jednoduchý recept.
Postup přípravy
K přípravě palačinek v zavařovací sklenici budete potřebovat jeden šálek libovolné mouky, jeden šálek mléka, půl šálku převařené nebo mírně perlivé vody, dvě vejce, trochu soli a rostlinný olej. Připravte si litrovou zavařovací sklenici a rozbijte do ní obě celá vejce. Zavřete a protřepejte, dokud nebudou vyšlehaná do pěny.
Poté k vejcím přidejte mouku, sůl, mléko, vodu a stejným způsobem vše důkladně promíchejte. Těsto by nemělo být ani příliš řídké, ani příliš tekuté. Konzistenci můžete případně upravit přidáním další mouky nebo mléka. Protřepejte, dokud nezmizí všechny hrudky, a smažte na pánvi na tenké vrstvě oleje. Palačinky podávejte s oblíbenou náplní, například s tvarohem, marmeládou nebo se šlehačkou.
Zdroj: https://www.laurafuentes.com/pancake-batter/