Kdoulová šťáva nenechá během zimy nikoho na holičkách. Výjimečně působí nejen během nachlazení

Šťáva z kdoule by se měla nacházet v našich spížích nejen kvůli chuti, ale také kvůli skvělým účinkům na zdraví. Když se přidá do čaje během zimy, působí zázračně na imunitu, ale dokáže předcházet i infekcím a ulevuje při nachlazení. Ne nadarmo se kdouli přezdívá citrón.

Jakým způsobem zužitkovat plod?

Tento plod z čeledi růžovitých pochází z jihozápadní Asie, ale roste už divoce i v Evropě. Plody mají tvar jablka a jejich obvyklý průměr je 6 cm. Dužina ovoce je kyselá, tvrdá a má spoustu semenných buněk. Je velmi zdravá, ale bohužel samostatně se konzumuje obtížně, protože je velmi kyselá. Proto se kdoule zavařují nebo se z nich připravují džemy, marmelády či tinktury.

Ovocná šťáva z kdoule

Ingredience:

  • 1 kg plodů (odvážíme po odstranění semenných hnízd, obvykle postačí 4–5 kusů),
  • 1 kg cukru.

Na přípravu budeme potřebovat nádobu o objemu 1,5 litru a struhadlo. Umyté ovoce nakrájíme na malé kousky a zbavíme semínek.  Nastrouháme na hrubém struhadle. Natěsnáme do sklenice a každou vrstvu pokryjeme dávkou cukru. Necháme směs pár dní pracovat a občas protřepáme.

Doporučený článek:  Ředkviček není nikdy dost. Vyzkoušejte nakládanou variantu, hotové budou během chvíle
Zdroj obrázku: Freepik

Nutriční hodnoty šťávy

Šťávu můžeme používat průběžně, pak se kelímek uchovává v chladničce, nebo pokud chceme šťávu nechat na později, je třeba ji pasterizovat. Šťáva z kdoule je stejně jako samotné ovoce bombou živin, které tělo zejména na podzim a v zimě velmi potřebuje. Když ji zařadíte do svého jídelníčku, poskytnete svému tělu mnoho živin.

Vitamín C, který má silný antioxidační účinek, chrání imunitní systém a vitamíny skupiny B jsou zodpovědné za správné fungování nervového systému. Pektiny (druh vlákniny) a třísloviny příznivě ovlivňují metabolismus a činnost trávicího systému. Železo je důležité pro zdraví krve, draslík je nezbytný pro činnost srdce a normalizaci krevního tlaku a obsahuje řadu dalších minerálů včetně hořčíku, fosforu a mědi.

Zdroj: https://www.thespruceeats.com/delicious-quince-juice-recipe-2078337
.

Doporučené články